Блумбърг: Nexo с 2,5% спад в печалбите след българската акция

Родният токен на Nexo намали по-ранните си печалби и спадна с цели 2,5% след новината за българската акция, според данни на CoinMarketCap, цитирани от Блумбърг.

Както съобщава агенцията, офисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен от българската полиция в четвъртък като част от разследване по подозрения за пране на пари и данъчни престъпления. В операцията участват над 300 полицаи, прокурори и агенти по национална сигурност, съобщи пред репортери в София Сийка Милева, говорител на главния прокурор на България. Властите разследват базираната в Лондон компания Nexo по подозрение в пране на пари, данъчни престъпления и престъпления, свързани с нелицензирани банкови дейности, каза тя и добави, че засега проверката е ограничена до България.

Разследването в България се провежда около четири месеца след като регулаторните органи в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване на дейността на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки с доходи от лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа, съобщава Блумбърг. Както съобщава агенцията, миналия месец Nexo е заявила, че планира постепенно да преустанови предлаганите в САЩ продукти и услуги, позовавайки се на "липсата на регулаторна яснота".

Полицията е претърсила общо 15 адреса, свързани с компанията, каза Милева. Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш български депутат, заяви за Блумбърг: "Това е координирана атака, както личи от абсурдните твърдения".

Глобалните платформи на компанията са генерирали общ оборот от 94 млрд. долара през последните пет години, съобщи още Милева. /БГНЕС