БЛС се обяви за запазване и на хартиената, и на електронната рецепта

Нашата позиция е такава, каквато е на 86% от населението, съгласно проучването на „Тренд“ от юни месец. Този процент от отговорилите от населението твърдят, че трябва да продължат да съществуват и двата варианта – хартиен и електронен, така както е в цяла Европа.

Това заяви Д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз, в интервю пред БГНЕС.

Маджаров каза, че със сигурност по-новите технологии дават ползи и добави, че лекарите нямат опасения. „Ние изписваме електронни рецепти вече цяла година - тези, които се заплащат от касата. Твърденията, че лекарите правят далавери или схеми с това, са несериозни“, подчерта той. Маджаров обясни, че НЗОК и лекарите имат интерес да има проследимост.

„Попълването на досието е обща задача на всички нас. Всеки на своето място попълва това, което е свършено“, заяви той и уточни, че личните досиета тепърва се създават. „Всеки, който извършва дадена медицинска дейност върху пациента, носи отговорността за това да попълни коректно това, което е свършил“, подчерта той.

д-р Иван Маджаров /вляво/, и д-р Николай Брънзалов

Маджаров припомни, че многократно са припомняли в разговорите си с институциите, че правата на българските лекари и пациенти не могат да се различават от правата на европейските граждани. „Не може български гражданин да не може срещу хартиена рецепта да си купи терапия в българска аптека, а да може да си я купи в гръцка или в друга европейска държава, и в същото време турист чужденец в България да може със своята хартиена рецепта, изписана от лекар от Европейския съюз да получи лекарства в българска аптека. Това е абсолютно необясним факт“, категоричен е той.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС обясни, че трябва са се запази така нареченият хибриден модел - лекарят да може да изписва медикаменти както в електронен вид, така и на хартия. „Всеки един гражданин може да се сети поне за три аргумента за това – лекарят е лекар през цялото време, и на всяко място и когато се наложи даде терапия, не може да разполага с компютър, с електронен подпис", категоричен е той. Брънзалов уточни, че достъп до досието на пациента имат всички, които допринасят със своя труд за неговото попълване - както лекарят, така и фармацевтът./БГНЕС