Блинкен: Цивилните, особено децата в Газа, плащат твърде висока цена

Висшият американски дипломат Антъни Блинкен заяви след среща с израелските власти, че жертвите на войната срещу Хамас сред цивилното население на Газа са "твърде много", и призова своя съюзник да облекчи страданията им, предаде АФП.


Повече от три месеца след най-смъртоносната досега война в Газа Блинкен се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Тел Авив по време на четвъртата си дипломатическа визита в Близкия изток от началото на конфликта.

Блинкен потвърди "подкрепата на САЩ за правото на Израел да предотврати" повторение на безпрецедентните атаки на Хамас от 7 октомври, които предизвикаха войната, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Но Блинкен също така "подчерта важността на избягването на по-нататъшни щети за цивилното население и защитата на гражданската инфраструктура в Газа", каза Милър за управляваната от Хамас територия, където хуманитарната криза се задълбочава, а местните здравни служители съобщават за повече от 23 000 смъртни случая.

По-късно Блинкен заяви на пресконференция, че "ежедневните жертви сред цивилното население в Газа, особено сред децата, са твърде много", и заяви, че са необходими повече храна, вода и лекарства.

Израел се съгласи на мисия на ООН за оценка в северната част на Газа, която ще "определи какво трябва да се направи, за да могат разселените палестинци да се завърнат безопасно", каза той.

Израел "трябва да спре да предприема стъпки, които подкопават способността на палестинците да се управляват ефективно", заяви Блинкен по време на пресконференцията.

Кореспондент на АФП съобщи за интензивни удари през нощта в Хан Юнис и Рафах - най-големите градове в южната част на Газа, които са препълнени с вътрешно разселени хора.

Израелската армия съобщи, че нейните сили са убили 40 бойци през последните 24 часа при "разширени сухопътни операции, включително въздушни удари" в Хан Юнис, и че войските са иззели автомати АК-47, ракетни установки и други оръжия.

"Нито едно място не е безопасно, не знаем какво да правим, нека Бог ни помогне", заяви в понеделник пред АФП жителят на Рафах Мохамед Хеджази.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания, който говори в Катар на 9 януари, заяви, че нападението от 7 октомври "е станало след опит да се маргинализира палестинската кауза".

"Въпреки тежката цена, кланетата и войната от типа на геноцида, той (Израел) не успя да постигне нито една от целите си".

В по-нататъшни коментари, публикувани по-късно от Хамас в Газа, Хания призова мюсюлманските държави "да подкрепят съпротивата с оръжие, защото това е... битката не само на палестинския народ".

Войната е довела до разселването на по-голямата част от 2,4 млн. души в Газа и според ООН много от тях са застрашени от глад и болести.

Световната здравна организация заяви, че способността ѝ да предоставя помощ и да подкрепя болниците в Газа "намалява".

При положение че в Газа постъпва само минимална помощ, израелската правозащитна група "Б'Целем" обвини, че "всички в Газа гладуват" като "пряк резултат от обявената политика на Израел".

От началото на войната нараснаха опасенията за ескалиране на конфликта между Израел и другите му регионални врагове - хлабав съюз от подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви пред Блинкен, че засилването на натиска върху Иран е "от решаващо значение" и може да предотврати регионална ескалация, се казва в изявление на израелското правителство./БГНЕС