Блинкен търси общ фронт в Израел, след дипломатическата си обиколката в арабските страни

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се завърна от Израел, след преговори в шест арабски държави, надявайки се да координира усилията срещу „Хамас“, като същевременно намери начини за облекчаване на хуманитарната криза в Газа.


Само четири дни след като направи светкавично посещение в Тел Авив, за да покаже солидарност, Блинкен се върна обратно и отиде направо на разговори с премиера Бенямин Нетаняху в неговия офис в Йерусалим, предаде АФП.

Докато Израел подготвя това, което се очаква да бъде голяма наземна операция в Ивицата Газа, държавният секретар по-късно трябваше да се срещне с кабинета по сигурността на Нетаняху.

„Искам възможност да споделя всичко, което чух – което научих – през последните няколко дни на посещение с другите ни партньори и да говоря за пътя напред, с нашите израелски съюзници и приятели“, каза висшият дипломат пред репортери Неделя в Кайро.

Пътуването идва, когато според съобщенията, президентът Джо Байдън, обмисля покана да посети Израел, за да демонстрира това, което американският лидер описа като непоколебима солидарност.

Американски служител каза, че Блинкен също ще се срещне в Тел Авив с главния опозиционен лидер на Израел Яир Лапид, който обвини Нетаняху в провал, заради бруталното нападение на „Хамас“ на 7 октомври и отказа да се присъедини към извънредно правителство.

Израел обяви война на „Хамас“, след като бойците на ислямистката групировка пробиха силно укрепената граница и застреляха, намушкаха и изгориха до смърт повече от 1400 души, повечето от които цивилни.

Израел отговори с безмилостни бомбардировки, убивайки около 2750 души, повечето обикновени палестинци, в отдавна блокираната и бедна Ивица Газа.

Американски служители казват, че държавният секретар е чул широка опозиция срещу „Хамас“, от лидерите по време на обиколката си, но също и загриженост за тежкото положение на палестинците.

„Дадох ясно да се разбере, че не може да бъде – не трябва да бъде – работа както обикновено с „Хамас““. „И в същото време, както казах, ние сме решени да направим всичко възможно, за да отговорим на нуждите на хората в Газа“. „Цивилните не трябва да страдат за зверствата на „Хамас““, каза Блинкен в Кайро.

„Грешка“ за повторно окупиране на Газа:

Под натиска на САЩ, Израел възобнови доставките на вода в южната част на ивицата Газа, след като по-рано се зарече, да спре всички доставки на храна, вода и енергия за гъсто населената територия.

Съединените щати също назначиха координатор, който да ръководи хуманитарната помощ в Газа, пенсионираният посланик Дейвид Сатърфийлд, който се очаква да пристигне в Израел, днес.

Администрацията на Байдън заяви, че Израел има право да отговори и престана да призовава за сдържаност или прекратяване на огъня.

Но също така предупреждава срещу по-крайни мерки, като масово експулсиране на палестинци, перспектива, от която се опасява палестинският президент Махмуд Абас, съперник на „Хамас“, базиран на Западния бряг.

Байдън, в интервю, излъчено в новинарското шоу на CBS „60 минути“, предупреди за опасности при всеки опит на Израел да окупира отново Газа. „Мисля, че би било грешка“, каза той.

Израел се изтегли от Газа през 2005 г. Малко след това наложи въздушна, сухопътна и морска блокада на територията, която беше засилена, след като тя попадна под контрола на „Хамас“, считана за терористична група от Израел и Съединените щати.

Блинкен проведе разговори в четири от петте арабски държави с дипломатически отношения с Израел - Йордания, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Той също така посети Саудитска Арабия, която отложи опитите си за нормализиране на отношенията с Израел след насилието, и Катар, партньор на САЩ, който поддържа отношения с „Хамас“. /БГНЕС