Блинкен ще посети Израел на 3 ноември

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще започне нова обиколка на Близкия изток на 3 ноември, съобщи негов говорител, докато войната на Израел срещу Хамас в отговор на нападението от 7 октомври се засилва.


"Секретарят Блинкен ще пътува до Израел в петък за срещи с членове на израелското правителство, а след това ще направи и други посещения в региона", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери.

Израелските медии вече съобщиха за посещението, като се позоваха на израелски официални лица.

Дни след изненадващото нападение от бойци на Хамас Блинкен замина за Израел в знак на подкрепа от страна на САЩ и за координиране на ответните действия.

Последва маратонска сесия на дипломатически совалки в региона, като американският дипломат направи над дузина посещения в Йордания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и обратно в Израел.

Той придружи президента Джо Байдън на срещи с израелски държавни служители и жертви по време на еднодневното посещение на американския лидер в Тел Авив на 18 октомври.

Според израелски официални лица при шоковото трансгранично нападение на бойци на Хамас са загинали над 1400 души, а повече от 230 души - някои от тях американски граждани - са взети за заложници.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа ответните бомбардировки на Израел са отнели живота на повече от 8500 души, което предизвика масов гняв в региона и по света.

Съединените щати са най-големият поддръжник на Израел, като му предоставят значителна военна помощ.

Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнително финансиране за Израел, както и за Украйна.

Байдън беше в Капитолия, за да защити искането за финансиране, но изслушването в Сената беше многократно прекъсвано от пропалестински протестиращи, някои от които викаха "Прекратяване на огъня сега", "Палестинците не са животни" и "Срам за всички вас", преди да бъдат изведени от залата.

По време на изслушването Блинкен обсъди и какво може да последва след настоящия конфликт, като заяви, че Палестинската автономия трябва да си върне контрола над ивицата Газа от Хамас, който управлява територията от 2007 г. насам./БГНЕС