Блинкен призова Русия към деескалация

Дипломатическият път за разрешаване на ситуацията около Украйна е отворен, САЩ призовават Русия да премине към отслабване на напрежението. Това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил на руския му колега Сергей Лавров по време на телефонния разговор, проведен в събота. Повечето подробности за разговора станаха известни днес.

„Ясно дадох да се разбере, както направи днес президентът Байдън в разговора си с президента Путин, че дипломатическият път за разрешаване на тази криза...остава отворен. Начинът, по който Москва може да покаже, че тя иска да върви по този път е просто: тя трябва да се занимава с деескалация, а не с ескалация. И тя трябва не само да говори за стремеж към дипломатически изход от ситуацията, но и наистина да работи по него", аргументира се той конференция в Хонолулу, Хаваите, като изявлението му бе излъчено на сайта на Държавния департамент.

„По време на разговора ни външният министър Лавров каза, че руската страна работи по отговор на документ, който изпратихме в Москва преди повече от две седмици и в който предложихме конкретни области за обсъждане“, каза Блинкен. Според него, след получаване на руския отговор, САЩ „ще са готови да си сътрудничат със съюзници и партньори“.

Блинкен отбеляза, че Русия може да отиде на някаква провокация, която използва, за да оправдае „военни действия“ срещу Украйна. „Никой не трябва да се учудва, ако Русия организира провокация или инцидент, който след това го използва, за да оправдае първоначално планираните военни действия“, каза той.

Блинкен отбеляза, че външните министри „обсъдиха заплахата, която Русия представлява не само за Украйна, но и за целия основан на правила международен ред, който в продължение на десетилетия гарантира сигурността и просперитета на жителите на този регион и целия свят“.

САЩ, Южна Корея и Япония са "отдадени като съюзници да защитават основания на правила международен ред и да действат солидарно, когато принципите на този ред са оспорени", каза Блинкен след среща външните министри ни двете страни в Хонолулу. /БГНЕС