Блинкен обеща подкрепа на Киев пред лицето на руската заплаха

В телефонен разговор с украинския външен министър Дмитрий Кулеба държавният секретар Антъни Блинкен обеща силна американска подкрепа пред нарастващата заплаха от "възможна руска агресия", съобщи Държавният департамент.

Администрацията на САЩ заяви в петък, че Русия е в състояние да "атакува" Украйна по всяко време, и призова своите граждани да напуснат страната незабавно. Руските власти отричат агресивните планове. Коментирайки тези изявления, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "истерията на Белия дом е по-показателна от всякога" и че "валякът на американската военна и политическа машина е готов отново да посегне на живота на хората".

"Днес държавният секретар Антъни Блинкен разговаря по телефона с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, за да потвърди силната подкрепа на САЩ за Украйна пред все по-сериозната заплаха от евентуална руска агресия", се казва в съобщение за пресата.

Блинкен подчерта, че всяко агресивно действие срещу Украйна ще има "бързи и тежки" последици. Той е информирал Кулеба за "глобалните усилия" за насърчаване на Русия да намали ескалацията, добави Държавният департамент. /БГНЕС