Блинкен настоява Русия да удължи сделката за зърно в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на срещата на Г-20 поиска от Москва да поднови сделката, която позволява износа на украинско зърно.

"Русия умишлено и систематично забавя темпото на инспекциите, предизвиквайки изоставане на корабите, които днес биха могли да доставят храна на света", заяви Блинкен пред външните министри от клуба на големите икономики, които се срещнаха в Ню Делхи.

"Наложително е Г-20 да се изкаже в полза на удължаването и разширяването на инициативата за зърно, за да се засили продоволствената сигурност на най-уязвимите", каза Блинкен.

Черноморската инициатива за зърното беше договорена от ООН с Турция през юли миналата година и помогна за намаляване на спираловидните цени на храните, които допринесоха за глада в развиващите се страни. Срокът на действие на споразумението изтича този месец

Сделката беше подновена през ноември, но ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифитс предупреди, че е трудно да се осигури ново удължаване преди изтичането ѝ на 18 март.

Споразумението позволи износа на около 20 млн. тона зърно. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. задържа корабите от основната житница, като Москва изрази загриженост от украинските действия в морето

По силата на миналогодишното споразумение Русия на свой ред получи обещание да има право да изнася торове без санкции от страна на Запада. Москва настоява, че тази част от споразумението не се спазва.

Съединените щати твърдят, че не са се насочили към торовете или други селскостопански продукти като част от мащабните си санкции срещу Русия.

Собственият износ на храни и зърно на Русия "надвишава нивата отпреди инвазията, а износът на торове се е върнал на нивото от февруари миналата година", каза Блинкен.

Руският външен министър Сергей Лавров присъства на разговорите в Ню Делхи, но Блинкен заявява, че ще откаже да се срещне с него индивидуално, тъй като смята, че Москва няма сериозно отношение към дипломацията за прекратяване на войната.

"За съжаление, тази среща отново беше помрачена от непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна, умишлената кампания за унищожаване на граждански обекти и нападението ѝ срещу основните принципи на Устава на ООН", заяви Блинкен пред делегатите на Г-20.

БГНЕС припомня, че ден по-рано руското външно министерство разпространи съобщение, според което Москва ще се съгласи да удължи срока на действие на Черноморското споразумение за зърното, което позволява безопасното изнасяне на зърно от украинските пристанища, само ако се вземат предвид интересите на нейните селскостопански производители.

"(Руската) страна подчерта, че продължаването на пакетното споразумение за зърно е възможно само ако се вземат предвид интересите на руските производители на селскостопански продукти и торове по отношение на безпрепятствения достъп до световните пазари." /БГНЕС, АФП

Ню Делхи / Индия