Блинкен: Китай и Русия дискредитират САЩ

Русия и Китай убеждават чуждестранните си контрагенти, че САЩ са в упадък - това не е така, но Америка трябва да действа, за да не загуби лидерството си в световен мащаб, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„За никого от нас не е тайна, че властите в Китай и Русия доказват в публичния и частни сектори, че Съединените щати са в упадък и е по-добре останалите да свържат бъдещето си с тяхната авторитарна, отколкото с нашата демократична визия за света. Ние сме в състояние да им напомняме чрез поредица от мерки, че имаме достатъчно сили и интереси", каза той, говорейки пред студенти в Университета на Мериленд.

Блинкен обаче призна, че конкурентите постепенно изтласкват САЩ на световната сцена, където страната е паднала на 13 -то място по качество на инфраструктурата и на девето по отношение на инвестициите в иновации пропорционално на брутния вътрешен продукт. Държавният секретар призова за инвестиране във "вътрешно обновяване", за да се запази глобалното лидерство на САЩ. /РИА Новости