Блинкен към Лавров: Прекратете тази агресивна война

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в кулоарите на разговорите на Г-20 днес руския си колега да сложи край на войната в Украйна, в първия им личен контакт след инвазията.

Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха накратко по време на срещата на най-висшите дипломати в света в Ню Делхи, която не успя да постигне обща заключителна декларация след възражения от страна на Москва и Пекин.

"Казах на външния министър това, което аз и много други хора казахме миналата седмица в ООН и което толкова много външни министри от Г-20 казаха днес - прекратете тази агресивна война, ангажирайте се със смислена дипломация, която може да доведе до справедлив и траен мир", каза Блинкен пред репортери, цитиран от АФП.

Последният път, когато Блинкен и Лавров бяха в една и съща стая - на срещата на Г-20 в Бали през юли миналата година - според западни официални лица Лавров е излязъл навън.

До днес не е имало лични контакти на високо равнище между правителствата на САЩ и Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Вашингтон твърдо подкрепя Киев и оглавява международните усилия за изолиране на Русия.

Руската дипломатическа говорителка Мария Захарова се опита да омаловажи значението на срещата, като заяви пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Блинкен я е инициирал и че тя е била мимолетна.

Лавров "е разговарял с него изправен, в рамките на втората втора сесия на Г-20", каза тя. "Не са се състояли никакви разговори или истинска среща".

Срещата на Г-20 днес приключи без съвместно изявление - втората подобна среща на блока, на която не се постига споразумение в рамките на няколко седмици.

Лавров заяви пред събралите се външни министри, че западните представители са провалили срещата в опит да обвинят Русия за собствените си неуспехи, като не са уважили усилията на индийските домакини да постигнат споразумение по други въпроси.

"Искам да се извиня на индийското председателство и на нашите колеги от страните от глобалния Юг за непристойното поведение на някои западни делегации, които превърнаха дневния ред на Г-20 във фарс", каза Лавров, според руската информационна агенция ТАСС.

Дискусиите по съвместното изявление се провалиха по няколко въпроса, включително настояването на Русия за разследване на саботажа на газопровода "Северен поток" миналата година, каза външният министър пред репортери чрез преводач.

Русия и западните държави си размениха обвинения за отговорността за експлозиите през септември.

Въпреки очевидното значение на срещата на Лавров и Блинкен, анализаторите заявиха, че няма признаци тя да предвещава край на войната.

"Те не казаха нищо, което да убеди когото и да било, че тази криза се движи към значително или сериозно разрешаване. Изглежда, че ни чака дълъг път", каза Харш В. Пант, професор от Кралския колеж в Лондон.

Без окончателна съвместна декларация, изявлението, публикувано в края на срещата на Г-20, показа, че Китай се е присъединил към Русия, отказвайки да подкрепи исканията на блока Москва да прекрати военните действия в Украйна. Двете страни бяха единствените членове на Г-20, които не се съгласиха с изявлението, изискващо "пълно и безусловно изтегляне" на Русия.

Срещата на министрите на финансите на Г-20 в индийския град Бенгалуру миналата седмица също не успя да постигне съгласие по общо изявление, след като Русия и Китай се опитаха да смекчат формулировките относно войната.

Западните делегати се опасяват, че Китай обмисля да доставя оръжия на Русия, и заявиха преди срещата на върха, че възнамеряват да възпрат Пекин от намеса в конфликта.

"Ако Китай се ангажира с материална смъртоносна подкрепа за руската агресия или със системно избягване на санкциите, за да помогне на Русия, това би било сериозен проблем за нашите страни", заяви Блинкен днес.

След нахлуването на Русия в Украйна Китай се представя за неутрална страна, като същевременно запазва тесни връзки със стратегическия си съюзник Русия. Пекин реагира яростно на твърденията, че може да обмисля трансфер на оръжия, и през февруари публикува документ с позиция, в която призовава за диалог за разрешаване на конфликта.

Войната на Русия в Украйна измести други точки от дневния ред на срещата на Групата на двадесетте, която включва 19-те най-големи икономики в света и Европейския съюз.

Различията разочароваха Индия, която заяви, че иска да използва годината на домакинството си, за да се съсредоточи върху въпроси като намаляване на бедността и финансиране на борбата с изменението на климата.

По-рано през деня индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че глобалното управление се е "провалило", и призова участниците да се обединят в името на развиващите се страни, които не са представени там.

Макар че Индия споделя опасенията на Запада относно Китай, тя също така е основен купувач на руски оръжия и е увеличила вноса на руски петрол. /БГНЕС