Блинкен: Има реални възможности за сближаване между Израел и арабските страни

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на Израел след посещенията си в арабските столици, че вижда възможности за изграждане на по-тесни връзки в региона след кризата в Газа, съобщи „Гардиън“.


"Знам за вашите собствени усилия в продължение на много години за изграждане на много по-голяма свързаност и интеграция в Близкия изток и мисля, че там всъщност има реални възможности", заяви Блинкен по време на среща с израелския си колега Израел Кац.

"Ние трябва да преминем през този много труден момент и да гарантираме, че 7 октомври никога повече няма да се повтори, и да работим за изграждането на едно много по-различно и много по-добро бъдеще", каза държавният секретар.


Непосредствено преди нападението на Хамас на 7 октомври се заговори за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, като престолонаследникът на Рияд Мохамед бин Салман заяви, че продължаващите разговори с Израел означават, че перспективата за нормализиране на отношенията "се приближава с всеки изминал ден". ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан вече се съгласиха да нормализират отношенията си въпреки продължаващата окупация на палестинските територии.

Нападението на Израел срещу Газа обаче разруши някои от тези връзки, като Бахрейн, Йордания и Турция са сред страните, които прекратиха дипломатическите си отношения с Израел по време на конфликта./БГНЕС