Блинкен и Остин в Киев: посещение, забулено в тайна

Изглежда, че американците са искали да запазят в пълна тайна пристигането на двамата свои висши служители, докато то не приключи, коментира репортер на Би Би Си.

Не бяха поканени репортери и пътуването дори не беше потвърдено официално от Вашингтон, докато двойката не се завърна безопасно в съседна Полша.

За тяхно нещастие украинският президент имаше други идеи - той съобщи пред пълна зала с журналисти за посещението на Блинкен и Остин цели 24 часа предварително.

Но това изглежда не е навредило твърде много на взаимоотношенията между страните, тъй като американската делегация обеща още една серия от пряка и непряка военна помощ за Киев.

Пътуването беше използвано и като възможност да се обяви, че посолството на САЩ в украинската столица ще започне да работи отново тази седмица - с нов посланик, който ще заеме поста, който е овакантен от известно време.

Това беше най-важното посещение на американски дипломати в Украйна от началото на руската инвазия.

Освен с президента Зеленски, Блинкен и Остин се срещнаха и с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, министъра на отбраната Олексий Резников и министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, съобщи CNN, цитирайки високопоставен служител на Държавния департамент./БГНЕС