Блинкен: Дипломацията е „предпочитан начин“ за разрешаване на кризата в Нигер

Дипломацията е най-добрият вариант за международната общност да се справи с кризата с преврата в Нигер, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от френското радио RFI.


„Дипломацията със сигурност е предпочитаният начин за разрешаване на тази ситуация“, заяви Блинкен

„Това е настоящият подход на ECOWAS. Това е и нашият подход“, добави той, имайки предвид Западноафриканския блок на фона на усилията за възстановяване на сваления демократично избран президент Мохамед Базум, който беше задържан миналата седмица.

По-рано Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността заместник държавен секретар, заяви, че е провела двучасова среща с висши военни ръководители на Нигер в столицата Ниамей.

"Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни", каза Нюланд, докато се готвеше да отлети от Ниамей.

Тя заяви, че се е срещнала с бригаден генерал Муса Салау Барму, който беше назначен за нов началник на военния щаб, както и с други лидери. Нюланд спомена, че хунтата не е отговорила на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахаман Чиани или със задържания легитимен президент Мохамед Базум.

Междувременно говорителят на Държавния департамент, Матю Милър, обяви, че Вашингтон има директен контакт с военните лидери и ги призовава да се оттеглят.

Милър изчисли, че спряната помощ от САЩ за Нигер е на стойност най-малко 100 млн. долара. /БГНЕС