Блинкен-Дендиас: Александруполис е важен стратегически център за ЮИЕ

Началото на четвъртия кръг на стратегическия диалог между Гърция и САЩ бе обявено днес от външните министри на двете страни Никос Дендиас и Антъни Блинкен в Министерството на външните работи в Атина. След това ще се проведат разговори между двете делегации и закрита среща на външните министри.

Блинкен: Александруполис е ключов стратегически център

Във встъпителните си думи Антъни Блинкен похвали ролята на Гърция за укрепване на сигурността и енергийния преход в региона, като същевременно подчерта, че САЩ са благодарни за непоколебимата подкрепа, която Гърция оказва на Украйна.

"САЩ са благодарни на Гърция за непоколебимата ѝ подкрепа за Украйна след инвазията, включително за това, че отвори вратите си за 20 000 разселени украинци", каза той.

Той също така благодари на Гърция за бързата подкрепа, оказана на Турция след опустошителните земетресения. Отбеляза, че Никос Дендиас е първият европейски министър, посетил засегнатите от земетресенията райони в Турция, и призова Атина и Анкара да използват създадения положителен климат за укрепване на отношенията, съобщи "Катимерини".

Американският министър отбеляза, че днешната дискусия надгражда третия стратегически диалог, проведен между двете министерства през 2021 г., и разговаря за други важни стъпки, като например изменението на споразумението за сътрудничество в областта на отбраната. Той говори за войските на двете страни, които се обучават заедно, както и за Александруполис, като подчерта, че градът се е превърнал в ключов стратегически център и път за логистика и отбрана.

САЩ работят за модернизиране на съоръженията в региона, създавайки нови работни места, подчерта американският дипломат. Той разказа за други подобни инвестиции на САЩ в други части на Гърция, като например инфраструктурата в залива Суда на стойност 123 млн. долара и Лариса.

"Стратегическият диалог всъщност е отражение на отношенията, които нашите граждани поддържат от повече от 200 години, и наистина днешната разширена делегация представя дълбочината на отношенията, които имаме", заяви Блинкен.

Никос Дендиас: Силно сътрудничество между двете държави, общи цели и интерес.

В рамките на разговорите с държавния секретар на САЩ Никос Дендиас заяви, че ще бъдат обсъдени въпросите на отбраната и сигурността, прилагането на международното право и борбата с тероризма, хуманитарните предизвикателства и реакцията при бедствия, екологичните предизвикателства, търговията и енергетиката, както и отношенията между двата народа.

Министърът каза също, че отношенията между двете държави са се засилили и че по-нататъшното им укрепване е от полза и за двете страни. Той подчерта, че стратегическите отношения между Атина и Вашингтон "показват постоянния интерес на Съединените щати към нашия регион по отношение на сътрудничеството и отбраната". Сомена и общите ценности и взаимното зачитане на международното право, които двете страни споделят. Особено внимание беше отделено и на геостратегическото и енергийното значение, което Александруполис има за Югоизточна Европа. /БГНЕС

Атина / Гърция