Блинкен: Ако конфликтът стигне до НАТО, ще защитаваме всеки сантиметър от територията си

"Всички съюзници, по един или друг начин, помагат на Украйна, всички съюзници помагат за укрепването на самата НАТО. Но нашият Алианс е отбранителен. Ние не търсим конфликт. Но ако сме въвлечени в конфликт, ние сме готови и ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен преди срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Министрите, които провеждат разговори в рамките на НАТО, Европейския съюз и Г-7 днес, трябва да направят преглед на въздействието на санкциите срещу Русия и да обмислят по-строги стъпки, включително призиви за нанасяне на удари по ключовия руски износ на нефт и газ.

Възможността за създаване на зона, забранена за полети в Украйна, ще бъде обсъдена от министрите на външните работи на НАТО по време на днешната им среща в централата на Алианса, съобщи испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Доскоро тази възможност беше изключена от НАТО поради риска от пряко военно участие на Русия.

В съвместните си изявления по-рано с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Подкрепяме Украйна", но НАТО "не е част от конфликта. Ние не търсим война или конфликт с Русия". /БГНЕС