Български ВМС ще участват в мащабно военно учение на НАТО в пристанище Констанца и в Черно море

Повече от 750 войници от няколко държави, сред които Румъния, Франция, Великобритания и САЩ, участват в едноседмично учение, организирано във военното пристанище Констанца и в Черно море, което има за цел да отработи бойните процедури и тактики на НАТО, съобщи румънският stiripesurse.ro.


Румънските военноморски сили съобщиха чрез прессъобщение, че над 750 военнослужещи от ВМС, от други структури на националната отбранителна система, както и от България, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Щатите Съединените американски щати (NAVEUR, Националната гвардия на Алабама) и Турция ще проведат между 14 и 21 юли съвместни дейности във военното пристанище Констанца и в полигоните в западната част на Черно море, като част от многонационалното тактическо учение ,,Посейдон 2023", организирано ежегодно, последователно, от Румъния и България.

"Основните цели на учението "Посейдон 2023" са насочени към повишаване на нивото на оперативна съвместимост между участващите структури, както и към оценка и сертифициране на способностите на румънските военноморски сили за мисиите на НАТО и ЕС и за дейностите по националната отбрана. Също така "Посейдон 2023" е насочено към повишаване на оперативните способности и нивото на подготовка на всички участващи сили, отработване на бойни процедури и тактики на НАТО в многонационален контекст, в морска, сухопътна и въздушна среда, на използването на правилата за водене на бойни действия и на процедурите на НАТО за командване, управление и комуникации. Учението представлява добра възможност за затвърждаване на високото ниво в областта на планирането, управлението и оценката на дейностите, специфични за борбата с мините“, се казва в изявлението.

Същевременно по време на учението румънските военноморски сили ще извършат специфични дейности по оценка и проверка на фрегатата "Regina Maria" (F-222) за силите за реагиране на НАТО (NATO Reaction Force - NRF 23) и на уникалния пакет от сили, разположени на разположение на НАТО и ЕС от Румъния.


"Посейдон" включва и поредица от междуинституционално сътрудничество в случай на колективни аварии и бедствия с многобройни жертви (Mass Casualties - MASCAL), в което ще участват няколко структури от националната отбранителна система, особено от района на Добруджа, във военното пристанище Констанца ", уточнява още цитираният източник.

От страна на българските военноморски сили ще участват кораби - миночистач "Цибър" (32) и базов миночистач „Шквал” (62), Франция участва с патрулен самолет и екип от специалисти по обезвреждане на боеприпаси, а Белгия и САЩ - с подводни дронове и екип по обезвреждане на боеприпаси. Останалите държави, участващи в учението "Посейдон 2023", присъстват с щабни офицери и отряди по обезвреждане на боеприпаси.

"Посейдон 2023" се ръководи от командването на флота "Вицеадмирал Василе Урсеану", а сложните тренировъчни последователности ще се проведат на море (морски комуникации, маневри и разработки, буксировка, прехвърляне на леки материали, отхвърляне на атака на вражеската авиация, поддържане на жизнеспособността на корабите) , като центърът на тежестта е насочен към борбата с мини, предадоха още от Военноморските сили на Румъния. /БГНЕС