България е предложила да дари изтребителите си на Украйна

България е предложила да дари целия си флот от изтребители МиГ-29 на Киев, съобщи Си Ен Ен.


Инициативата отпреди два месеца е била обмисляна заедно с Вашингтон.

Информацията за сделката стана известна след изтичането на секретни документи от американските служби през последните дни, в които се разкриват намеренията на САЩ за доставка на самолети за Киев.

В разкрития доклад се съобщава, че на 23 февруари България е изразила своята готовност да дари на Украйна флота си от изтребители МиГ-29. Решението е оценено като "предизвикателство", защото би оставило София без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16 Block 70, "което ще стане поне след година".

Киев настоява за спешната доставка на изтребители от западен образец, след като вече си осигури бронирани машини за пехотата чрез т.нар. „танкова коалиция“, напомня БГНЕС.


Изявленията на български официални лица от последните месеци не кореспондират с посочената информация.

Президентът на Р България Румен Радев, както и военният министър Стоянов заявиха, че България няма никаква възможност за доставка на изтребители, наред с друга военна техника, заради „критичното състояние“ на въоръжените сили.

В подкрепа на тази реторика наскоро Министерството на отбраната обяви 2 обществени поръчки за доставка и ремонт на двигатели за съветските МиГ-29, в рамките на около 45 млн. лв. /БГНЕС

Тагове: