Блат разкри, че е диагностициран с множествена склероза

Старши треньорът на баскетболния Олимпиакос Дейвид Блат разкри в понеделник, че е бил диагностициран с първична прогресивна множествена склероза (ППМС).

Блат разкри, че е бил диагностициран с множество склероза, но е готов да се пребори с болестта.

Понякога животът ти праща неща, които не може да обясниш. Това са моменти, които отвъд осъзнаването, се нуждаят от решения, които тестват истинската ти идентичност“, сподели 60-годишният американец с израелски корени в свое писмо до отбора. Блат заяви, че е бил диагностициран с болестта преди няколко месеца от медицинския щаб на Олимпиакос. „Първото нещо, което направих, бе да се завърна към своята баскетболна треньорска методика за справяне и превъзмогване на трудности“, допълни той. Бившият треньор на Кливланд Кавалиърс в НБА каза още, че е започнал специфичен режим от упражнения, за да се бори със състоянието.Аз съм треньор и работата ми е да водя, уча и вдъхновявам много хора. Невъзможността да бъда толкова подвижен или активен няма да се отрази на способността ми да върша тези неща. Късметлия съм. Имам чудесни лекари, физически терапевти, които приемат моите затруднения и ще се опитат да ми помогнат в превъзмогването им“, сподели Блат. Бившият селекционер на Израел и Русия заяви, че ще помоли играчите и щаба си в Олимпиакос „да бъдат най-добрата версия на себе си, ще се постарая да изискам това и от себе си“. От гръцкия тим обявиха, че Блат ще води отбора в последната година от двугодишния контракт в Евролигата – 12-ият му сезон в континенталната надпревара. Клубът ще играе в А2 втора дивизия в Гръцката баскетболна лига, след като пропадна миналата година. Тимът не се появи за плейофните сблъсъци с големия съперник Панатинайкос.

Блат има шест спечелени национални титли и седем домашни купи, като триумфира в Евролигата с Динамо (Санкт Петербург) през 2005. Той изведе и Кливланд Кавалиърс до финалите на НБА през 2015 и руския национален отбор до европейската титла през 2007. „Сборная“ завоюва и бронз на Евро 2011 и Олимпийските игри през 2012. /БГНЕС