"Бизонът" с рога и кожа от атаката на Капитолия остава в затвора

Федерален съдия в САЩ отказа да освободи човека, който щурмува Капитолия, преоблечен като бизон и наречен "шаман на QAnon", в очакване на процеса му, съобщава „Дойче Веле“.

Магистратът Ройс Ламберт заяви в решението си, че този човек, идентифициран като Джейкъб Чансли, продължава да представлява опасност и цитира скорошно интервю с предаването "60 минути +", за да обоснове решението си.

В него Чансли увери, че действията му по време на нападението над Капитолия на 6 януари не са нападение срещу американски демократични институции и също така заяви, че не съжалява за лоялността си към бившия президент Доналд Тръмп.

Той каза още, че е попречил на други обирджии да „крадат кифли“ от една от камарите на Сената.

"Изявленията на подсъдимия след 6 януари показват, че той не разбира напълно сериозността на повдигнатите му обвинения", заяви съдията в решението си в понеделник.

„Ако обвиняемият не разбира сериозността на обвиненията срещу него, този съд не намира основание да смята, че той няма да извърши същите или подобни действия отново“, добави Ламберт.

Съдията също така отбеляза, че Чансли многократно не се е подчинил на заповедите на полицията по време на нападението над Капитолия - сграда, която е напуснал едва когато Тръмп е наредил на своите последователи да го направят.

Чансли, умел в конспиративните теории на движението QAnon, стана най-медийният нападател на Капитолия, тъй като го направи маскиран като бизон и трябваше да седне в стола на президента на Сената.

33-годишен, роден в Аризона, Чансли беше арестуван три дни след нападението по обвинение, че е влязъл в ограничена сграда без разрешение и с насилие.

Оттогава той остава зад решетките в очакване на съдебен процес, въпреки че медийният интерес към него остава активен, след като настоява да му се предлага органична храна в затвора и отказва да яде в продължение на девет дни, докато успее.

Повече от 300 души са обвинени във федералния съд за нападението над Капитолия.

На 6 януари тълпа от поддръжници на Тръмп нахлу в Конгреса с намерението да спре процеса на сертифициране, който се провеждаше по това време в двете законодателни камари за резултата от изборите, спечелени от сегашния президент Джо Байдън

По време на нападението бяха убити петима души, четирима привърженици на Тръмп и полицай. Двама други полицаи, участвали в операцията по време на нападението, се самоубиха през следващите дни.

Тръмп беше подложен на втори "импийчмънт" в Конгреса в резултат на нападението, обвинен в престъплението "подбуждане към въстание", но бе оправдан за импийчмънта с 57 гласа "против" и 44 "за", тъй като за присъда бяха необходими два трети мнозинство. / БГНЕС