Бизнесът пред Донев: Компенсациите за високите цени на енергията трябва да продължат

“Оценяваме високо продължените компенсации за енергетиката, след май месец тя трябва да продължи”, това заяви председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов след среща с министър-председателя Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

“Поискахме да се ускорят европейските програми, по отношение на въвеждането на еврото говорихме за това, че трябва да има информационна кампания за предимствата и недостатъците от Еврозоната, като ние подкрепяме по-скорошното влизане. Относно инфлацията, трябват мерки за големите разлики в цените на стоките от производител до магазин. Ние държим на диалога с МС и навременното ни даване на мнение относно бъдещите политики, това е налице и искаме то да продължи”, заяви още Симеонов.

Васка Бакларова от Съюза за стопанска инициатива съобщи, че на срещата с премиера са били обсъдени проблемите с високите цени, политиките, които да предприеме страната, за да влезе в Шенген, ОИСР, както и да се задвижат мерките по Зелената сделка.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев уточни, че миналогодишната програма за компенсиране на свръхвисоките цени е довела до успех. “Поради компенсаторната програма индустрията е регистрирала по-висок ръст и разходите за труд са се вдигнали с 16%. Следващата обсъдена тема бяха мерките по ПВУ и ние декларирахме нашата подкрепа за предоговаряне на националния план в сектора енергетика”, подчерта още Велев. /БГНЕС