Бивши служители на Danske Bank обвинени в пране на 1,6 млрд. долара

Шестима бивши служители на Danske Bank са обвинени в изпирането на 1,6 млрд. долара и 6 млн. евро в естонския клон на най-големия датски кредитор, съобщиха прокурори, цитирани от АФП.

Те са обвинени в "предоставяне на услуги за пране на пари на стойност най-малко 1 611 963 711 долара и 6 074 878 евро" в периода 2007-2015 г., заявиха естонските прокурори.

"Иззети са активи на стойност около 10 млн. евро, за които се твърди, че са придобити чрез пране на пари", допълват прокурорите.

Шестимата "умишлено са скрили" истинските собственици на парите, преведени по естонските сметки на банката, които "вероятно са с престъпен произход", заявиха прокурорите.

Бившите служители "създали свой собствен бизнес за пране на пари, който скрили от другите звена на банката", и продали на клиентите си компании, "които скривали истинските собственици", заяви прокуратурата.

Те са помагали на клиентите "да скрият електронния пръстов отпечатък от банката при извършване на преводи и са предлагали платена услуга за изготвяне на документи за преводи" в рамките на "професионална операция за пране на пари", заяви държавният прокурор Мария Енчик.

Тя добави, че обвиненията са свързани с осем "предишни нарушения" в Азербайджан, Грузия, Иран, Русия, Швейцария и САЩ.

Миналата седмица Danske Bank отчете големи загуби през 2022 г., след като беше засегната от огромни глоби в САЩ и у дома заради пране на пари.

През декември банката се призна за виновна, че е измамила американски банки чрез естонския си клон, за да вкара пари от престъпници в Русия и другаде във финансовата система на САЩ.

Като част от споразумението за признаване на вина Danske Bank конфискува 2 млрд. долара.

След това датският орган за финансов надзор я глоби с 3,5 млрд. крони (512 млн. долара).

Датските власти конфискуваха и 1,25 млрд. крони печалби от транзакции в естонския клон, който междувременно беше закрит. /БГНЕС

Тагове: