Бисери на Борис Джонсън

Британският сайт Star Insider публикува подбрани през годините "крилати фрази", изречени публично от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Ето някои от тях:

Преди изборите: "Шансовете ми да стана премиер са толкова големи, колкото шансовете да намеря Елвис на Марс или да се преродя като маслина".

За климатичните промени: През септември 2021 г. Борис Джонсън присъства на Общото събрание на ООН и произнася реч, в която призовава за повече усилия за справяне с изменението на климата. Той каза: "И когато жабокът Кермит запя "Не е лесно да си зелен" - Помните ли тази песничка? Искам да знаете, че той греши. Той греши. Лесно е, не само е лесно, но е и доходоносно и е правилно да бъдеш зелен. Няма значение, че според мен беше малко груб с мис Пиги".

За Путин: "Въпреки че прилича малко на домашния дух Доби, той е безмилостен и манипулативен тиранин".

За плуването: "Ако хората искат да плуват в Темза, ако искат да поемат живота си в свои ръце, те трябва да могат да го правят с цялата свобода и радост на нашите предци". Джонсън твърди, че сам е плувал в Темза, по-специално в Чисуик, което е не само забранено, но и изключително опасно, тъй като реката е известна със силните си течения там.

За пинг-понга: "Пинг-понгът е изобретен на трапезите в Англия през XIX век и се е наричал Wiff-waff! И тук, мисля, е разликата между нас и останалите - другите народи, например французите, поглеждат към масата за хранене и виждат възможност да вечерят; ние я поглеждаме и виждаме възможност да играем Wiff-waff".

За наднорменото тегло: "Помислете си: за всичко са ви виновни вашите мазнини". През 2004 г. той написа цяла колона за "Телеграф", в която твърдеше, че затлъстяването е избор. Тогава написа: "Колкото повече държавата се опитва да поеме отговорността за проблема, толкова по-малко разрешим ще стане той".

За технологиите: "В бъдеще гласовата връзка ще бъде във всяка стая и почти всеки предмет: матракът ви ще следи за кошмарите ви, хладилникът ви ще издава звуков сигнал, че сиренето ви свършва, входната врата ще се отваря в момента, в който се приближите, като някакъв мълчалив прислужник".

За търговията: "Пием повече италианско вино от която и да е друга нация в Европа - 300 млн. литра просеко всяка година", каза той през 2016 г., като заплаши италианците, че на острова ще спрат да купуват просеко в случай на лоша сделка за Брекзит: "Италианците няма да изложат това на риск".

За Шварценегер: "Стилът ми на говорене беше критикуван от авторитетен човек като Арнолд Шварценегер. Беше славен момент, приятели, реторическите ми умения да бъдат осъдени от един сричащ австрийски киборг"./БГНЕС

Лондон / Великобритания