BirdLife: 1 от 5 вида птици в Европа е застрашен от изчезване

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г. Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Испански царски орел

Данните са събрани от хиляди експерти и доброволци от цяла Европа. Те са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа.

Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 5 вида птици в Европа е застрашен или почти застрашен от изчезване.

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.

Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

По-голямата част от свраките, жълтите овесарки и чучулигите вече намаляват; други основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад, са патиците и блатарите.

Чучулига

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването

Статутът на обикновената бекасина (Gallinago gallinago) се е променил от "будеща загриженост" на "уязвим" главно поради загубата и влошаването на състоянието на местообитанията в местата за гнездене.

Интензивни селскостопански практики

Състоянието на костенурката гълъб (Streptopelia turtur) продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

Костенурка гълъб

Свръхексплоатация на морските ресурси

Статутът на обикновената гага (Somateria mollissima) се е променил от уязвим на застрашен поради комбинация от фактори като болести и недостиг на храна.

Замърсяване на вътрешните води

Състоянието на черната кафявоглава потапница (Podiceps nigricollis) се е променило от застрашено на уязвимо, най-вероятно поради замърсяване на водите от селскостопански дейности и градски оттичания.

Неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство

Статутът на големия пъстър кълвач (Dendrocopos major) е класифициран като "слаба загриженост", но популацията му намалява главно поради неустойчиви лесовъдни практики.

Голям пъстър кълвач

Развитие на инфраструктурата

Статутът на испанския царски орел (Aquila adalberti) продължава да бъде уязвим, тъй като популацията му страда от висока смъртност при сблъсък с енергийни инфраструктури и при поразяване от електрически ток.

Въпреки че констатациите в новата Червена книга са стряскащи, има и добри новини. Подобряването на състоянието на червената каня (Milvus milvus) и азорската червенушка (Pyrrhula murina) - две забележителни истории на успех в опазването - показва, че целенасочените подходи за възстановяване на видовете могат да работят, а интервенции като добре разработени агроекологични схеми могат да осигурят спасителен пояс за намаляващи видове като плешивия орел (Crex crex).

Експертни мнения

"Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда", каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел "Опазване на околната среда" на BirdLife Европа.

"Популациите на птиците в Европа намаляват главно защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството", коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

"Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне СЕГА, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН", призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа. /БГНЕС