БГНЕС представя: МПО - Сто години борба за Независима Македония

Историческата истина е вечна новина. Премиерата на първия документален филм на Агенция БГНЕС „МПО - Сто години борба за Независима Македония“ е факт, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Любчо Нешков

На събитието, което се състоя в столичната зала „2020 Event Space“, присъстваха представители на обществения и политически елит, на български възрожденски родове от Македония, българи от Западните покрайнини и РС Македония, дипломати и чуждестранни кореспонденти на медии, акредитирани у нас.

Специално послание от сцената на събитието отправи един от най-изтъкнатите лекари у нас.

“Македония е нашата мъка и любов”, заяви д-р Иван Колчаков.

На снимката: д-р Иван Колчаков

Преди 100 години легендарни българи създават най-старата политическа организация на българската емиграция в САЩ и Канада – Македонската патриотична организация (МПО). Те разкриват истината за българската съдба на Балканите. Днес светът узнава тяхната саможертва благодарение на документалния филм на Агенция БГНЕС.

100 години МПО в борба за историческата истина

На снимката: Огнян Герджиков и Таня Скринска

През 1922 г. във Форт Уейн, Индиана, група бивши илинденци основават политическа организация на имигранти от Македония в САЩ и Канада, която ще се бори легално за свободата на Македония. Въпреки че повечето от членовете на MПO са били с български произход, те са имали за цел да създадат независима държава в родината си, Македония, където всички етнически групи и религии, не само тяхната, ще бъдат свободни да процъфтяват. Това приобщаване, доста необичайно за Балканите по това време, където мнозинството рядко проявяваше милост към малцинството, се превърна във визия, мотивация и движеща сила на MПO за повече от 100 години.

Политическата посока на МПО е очертана от Йордан Чкатров, който по искане на Тодор Александров посещава САЩ през 1924 г. и инициира създаването на централата на МПО в Индианаполис, а през 1927 г. основава вестника на МПО „Македонска трибуна“ и информационното бюро на MПO в Ню Йорк.

През следващите 70 години МПО отстоява твърдо своите основополагащи принципи и продължава борбата за независимост и справедливост за Македония и нейния народ. През 20-те години на ХХ век МПО надига глас срещу бруталното денационализиране на македонските българи в Гърция и Сърбия. МПО продължава борбата след 1934 г., когато ВМРО и македонските организации са забранени в България. МПО не спря борбата си дори след Втората световна война, когато комунистите в Югославия и България взеха властта и наложиха нова доктрина на юго-македонизма. MПO остана единствената македонска организация в света, която поддържаше борбата за македонската свобода и справедливост, докато рухването на комунизма в Източна Европа не донесе искрица надежда за създаване на една независима македонска държава.

Филм-разказ за личните истории на членовете на МПО

По повод на премиерата на филма един от съвременните лидери на МПО и бивш главен редактор на вестник „Македонска трибуна“, излизащ в САЩ, д-р Любомир Тодоров заяви: „Днес се представя различен разказ за MПO – документален филм, съдържащ лични истории от първа ръка на членове на MПO, записани по време на 102-та годишна конвенция на MПO през 2023 г. в Кълъмбъс, Охайо“.

Той подчерта, че мисията на МПО винаги е имала два основни компонента – застъпничество за свободна и независима македонска държава и съхраняване и популяризиране на истината за македоно-българското наследство на нейния народ. „Тези ценности са неделими от МПО, защото исторически македонската независимост произлиза от македонските българи и споменаването на едното без другото не е точно или пълно представяне на мисията на МПО“, добави д-р Тодоров.

Той посочи, че повечето членове на MПO днес се смятат за македонски американци или македонски канадци. „Те силно се идентифицират с географската област Македония и нейната история като място на своя произход. В същото време те осъзнават и много се гордеят с българския си произход“, добави Тодоров в приветствието си към присъстващите на премиерата на филма.

Според него поради тази хармония между миналото и настоящето, „MПO може да служи днес като естествен мост за разрешаване на исторически недоразумения и утвърждаване на добрите отношения между Северна Македония и България“. „Да се надяваме, че историческата несправедливост, извършена спрямо македонските българи в Северна Македония, скоро ще бъде поправена и ще им бъдат предложени същите права като на останалите граждани, което ще позволи приемането на страната в Европейския съюз“, каза още д-р Любомир Тодоров.

България е в дълг към завета на македонските българи в Америка

Приветствие отправи и генералният консул на България в Чикаго, града с най-голяма българска общност отвъд океана, Светослав Станков: „Филмът на БГНЕС „МПО - 100 години борба за Независима Македония“ е опит да се повдигне булото на забравата, трайно покрило славната история на македонските българи в Америка“.

Той припомни, че макар и прокудени от родната Македония, тези българи запазват своя език, култура и идентичност. „Нещо повече, въпреки съпротивата на авторитарните режими, те продължиха борбата за свобода на поробените си братя и сестри, използвайки политическите инструменти на американската демокрация“, заяви Станков. Той подчерта, че България е в дълг към завета на македонските българи в Америка. Вече над 30 години демократични промени ние не знаем достатъчно за тази славна организация и нейната роля за опазване на българския характер на Македония през по-голямата част от ХХ век. „Нека този филм да замисли повече български политици, учени, журналисти и общественици и да ги накара да обърнат взор към завета и постиженията на МПО. Вярвам, че, опазвайки културно-историческото наследство на българската емиграция от Македония в Америка, ние ще гарантираме, че и днешните борби на македонските българи за свобода и човешки права ще се увенчаят с успех“, заяви Светослав Станков. /БГНЕС