Безмитния внос от Украйна ще бъде удължен с една година

В рамките на Европейския съюз бе постигнато съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с една година, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС в Туитър.

Съгласието е постигнато на днешната среща в Брюксел на Комитетът на постоянните представители на държавите - членки на Европейския съюз (Корепер).

"Корепер" току-що подкрепи подновяването на Регламента относно временната либерализация на търговията, допълваща търговските отстъпки по Споразумението между ЕС и Украйна. Това ще подкрепи икономиката на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия", се казва в изявлението.

Срокът на действие на настоящия регламент изтича на 5 юни.

БГНЕС припомня, че на срещата си на 25 април министрите на земеделието на ЕС не успяха да постигнат споразумение по въпроса за вноса на храни от Украйна.

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия настояха Европейската комисия (ЕК) да компенсира щетите, причинени от безмитния украински внос.

България, заедно с Полша, Унгария и Словакия, наложи временна забрана за внос на някои хранителни продукти от Украйна.

ЕК обяви, че е подготвила пакет от 100 млн. евро за компенсация, но все още не е ясно как ще бъдат разпределени средствата

Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина на удължаването на безмитния внос от Украйна.

Решението на Корепер трябва да бъде гласувано на пленарната сесия на Европейския парламент през май в Страсбург.

След това то трябва да получи официалното одобрение на държавите-членки, да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и така да влезе в сила. /БГНЕС