Безизходица за председател на Камарата на представителите в САЩ

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за втори пореден ден изпадна в криза, след като не беше излъчен победител в надпреварата за председател.

Консерваторите-хардлайнери блокираха избора на Кевин Маккарти в унизителна поредица от гласувания, която парализира долната камара на Конгреса, откакто след Нова година тя премина в тесен републикански контрол.

Калифорнийският бивш предприемач не успя да си осигури чукчето за пети път, тъй като пътят му беше преграден от окуражена фракция от около 20 десничари.

Провалът - описан от президента Джо Байдън като "смущаващ" - остави Камарата в невъзможност да положи клетва, да попълни комисиите, да приеме правила за законодателна дейност или да договори изход от парализата.

Маккарти върна партията си към мнозинство от 222-212 в Камарата на представителите на парламента в средата на миналата година след четири години в забвение.

57-годишният отдавна желае възможността да замени демократката Нанси Пелоси, която държеше чукчето в последния Конгрес.

Кандидатурата на Маккарти за председател на Камарата на представителите обаче отвори горчив разрив сред републиканците, като центристите нарекоха твърдата дясна фракция, която води атаката срещу него, "талибаните 20". /БГНЕС, АФП