Без състезания от Формула 1 в Америките тази година

Формула 1 отмени всички три състезания на територията на Северна Америка поради пандемията от коронавирус и добави три спирки от Европа, включително старите фаворити Имола и Нюрбургринг, в календара.

Пистата "Алгарве" ще приеме за първи път състезание от Ф1 на 25 октомври.

Докато предишно насрочените Гран При-та в Канада, Тексас, Мексико, както и това в Южна Америка на пистата в Бразилия, Формула 1 сподели в свое изявление, че португалският град Портимао ще дебютира в календара на най-престижната автомобилна надпревара. „Поради неспиращите случаи на заразени с коронавирус, местните ограничения и важността от това да запазим общностите и нашите колеги в безопасност, няма да бъде възможно да проведем състезанията в Бразилия, САЩ, Мексико и Канада през този сезон“, се казва в изявлението на Ф1. Отмените доведоха бройката на състезания, които отпадат от календара за 2020, до 11. Останалите жертви на коронавируса са Австралия, Франция, Монако, Нидерландия, Азербайджан, Сингапур и Япония. Промененият календар вече има 13 състезания, като Формула 1 се цели в ограничен шампионат от между 15-18 старта, като последните ще бъдат в Бахрейн и Абу Даби в средата на декември. 15 Гран При-та е минимумът, който се изисква за изпълняване телевизионните договори. Отложеното състезание на Китай в Шанхай също се очаква да бъде отменено, но Виетнам остава възможен вариант, като се заговори и за завръщане на Малайзия на пистата „Сепанг“. Формула 1, чийто рекламна права се държат от базираната в САЩ компания Liberty Media, заяви, че очаква с нетърпение завръщането на Америките догодина. САЩ в четвъртък задмина бройката от 4 млн. инфектирани с коронавирус души след първия документиран случай в страната през януари. Тексас, който трябваше да приеме Гран При-то в САЩ на пистата в Остин на 25 октомври, е един от най-засегнатите от заразата щати. Бразилия, с потвърдени случаи от близо 2.3 млн. души, е с най-много случаи извън САЩ, докато Мексико заема четвърто място в света по брой починали. Ф1 добави, че Нюрбургринг ще приеме Гран При на Айфел, по името на германския регион, на 11 октомври – давайки на шампионите от Мерцедес домашно състезание. Португалското Гран При-то ще се състои на 25 октомври на пистата „Алгарве“, първото състезание в страната от 1996 г., и Имола ще приеме Гран При на Емилия Романя на 1 ноември – давайки на Италия три състезания от календара за първи път в историята. Другите две са Монца и Муджело – второто, собственост на Ферари, което ще домакинства на юбилейното състезание под номер 1000 за италианския тим в Световния шампионат през септември. Единственият друг случай в историята, в който страна е приемала три състезания в един сезон, е през 1982, когато САЩ провежда Гран При-та в Делрей Бийч, Детройт и Лас Вегас. Имола преди прие Гран При на Италия през 1980 и Гран При на Сан Марино от 1981 до 2006. Трикратният световен шампион на Ф1 от Бразилия Аертон Сена почина там през 1994, докато караше за Уилямс.

Нюрбургринг се завръща сред Гран При-та във Ф1 след отмяната на нови четири състезания.

Старата писта в Нюрбургринг за последно беше част от календара през 2013. Питата изпадна в несъстоятелност през 2012 и смени собствеността си две години по-късно. В дългата си история, пистата е посрещала състезания, приемани като Гран При на Германия, Европа и Люксембург. /БГНЕС