Берлускони няма да се кандидатира за президент

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се отказа от намерението си да се кандидатира за президент, пише италианският ежедневник "Република". Изявлението от името на Берлускони бе прочетено от сенатор Лисия Ронзули по време на онлайн среща на представители на коалицията, в която лидерът на партията „Форца Италия“ не участва.

„Ние ще внесем общо предложение в рамките на десния център, което може да осигури възможно най-висок консенсус“, каза политикът в призива си.

По-рано в събота Берлускони проведе онлайн среща с ръководството на партията и министрите на правителството от вилата си в Аркоре близо до Милано. По време на срещата вторият човек във „Форца Италия“ Антонио Таяни каза, че курсът на партията е да продължи работата на настоящия премиер Марио Драги, който много анализатори смятат за евентуален бъдещ президент на републиката.

След отказа на Берлускони, два дни преди гласуването, възникна ситуация, при която нито дясноцентристите, нито техните опоненти от ляво обявиха своите кандидатури.

По-късно в профила на Берлускони във Фейсбук се появи публикация, в която бившият премиер обяснява причините за отказа си. Политикът посочи като причините за демарша необходимостта да се запази "единството на страната" и да се осигури продължаването на работата на сегашното правителство. В същото време, преди гласуването, местните медии и анализатори се съгласиха, че Берлускони не би могъл да събере достатъчно гласове за изборите, а отстраняването на кандидатурата му е било само въпрос на време.

Според изтичане на информация от срещата на дясноцентристката коалиция, нейните участници са открили противоречия относно продължаването на правомощията на сегашния парламент. По време на срещата представителите на „Форца Италия“, „Лига“ и „Братя на Италия“ не предложиха номинации и не наложиха вето.

Първото заседание на парламента за президентските избори в Италия е насрочено за 24 януари.

Според конституцията президентът се избира на съвместно заседание на двете камари, което включва и делегати от всичките 20 области на страната. Изборът на държавен глава "се извършва с тайно гласуване с мнозинство от две трети от събранието". След третия тур обаче, за да бъде избран кандидатът, е достатъчно да получи обикновено мнозинство от гласовете. / БГНЕС