Бериша: За Белград РСМ е Южна Сърбия

За Белград РС Македония не е нищо друго освен Южна Сърбия. Това заяви бившият албански президент и премиер Сали Бериша.

На събиране на членове и симпатизанти на Демократическата партия, чийто почетен председател е, той коментира поражението на СДСМ на местните избори, довели до оставката на Зоран Заев като министър-председател и председател на СДСМ, съобщи Ора нюз.

Бериша поздрави македонските избиратели, които според него са показали червен картон на "авантюриста", превърнал Северна Македония в "ябълка на раздора" за България и Сърбия.

С напускането на Заев, както каза Бериша, инициативата "Отворени Балкани", проект "срещу Косово и албанската нация", е мъртва.

„Изпращам сърдечен поздрав към избирателите в Северна Македония, които показаха червен картон на авантюрист, който със своите авантюри превърна Северна Македония в ябълка на раздора между България и Сърбия. Този сляп политик забрави, че за Белград Северна Македония не е нищо друго освен Южна Сърбия. А той хукна към Белград, сякаш е син на Никола Пашич“, каза Бериша.

Обвинявайки, че зад инициативата "Отворени Балкани" стои Джордж Сорос, той добави, че "инициативата умря преди два дни с вота на гражданите на Македония".

„Като дух на следвоенните Балкани, тристранният съюз Белград-Тирана-Скопие върви срещу Косово и албанската нация. Приветствам правителството на Косово за това, че се противопостави твърдо срещу тази провокирана от конфликт инициатива, възстановяваща хегемонията на Белград в региона, инициатива, която превръща Албания и Македония във васали на Белград, обграждайки Косово с враждебни клики, страна, която току-що излезе от войни и конфликти.“

Според Бериша не е нужна хегемония, а сътрудничество между равноправни държави. /БГНЕС