Бербок призова за защита на цивилните в Газа

Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова Израел да облекчи военната си кампания в Газа и да направи повече за защитата на цивилното население в обсадената палестинска територия.


От началото на конфликта с Хамас Германия е един от най-твърдите поддръжници на Израел, но Бербок предупреди, че сигурността на Израел зависи и от ограничаването на смъртните случаи сред цивилното население.

"Все по-ясно е, че израелската армия трябва да направи повече, за да защити цивилното население в Газа. Тя трябва да намери начини да се бори с Хамас, без да наранява голям брой палестинци", каза тя.

"Страданията на много невинни хора не могат да продължават по този начин. Нуждаем се от по-малко интензивно управление на операциите", заяви Бербок при посещението си в Йерусалим, когато войната между Израел и Хамас навлезе в четвърти месец.

Външният министър все пак потвърди силната подкрепа на Германия за Израел по време на четвъртото си пътуване в региона, откакто войната избухна на 7 октомври с нападение на Хамас срещу Израел.

"Вашата страна може да разчита на нашата солидарност в борбата срещу слепия терор, който се стреми да изтрие Израел от картата", заяви Бербок.

"Ако Хамас не водеше фанатично тази безсмислена борба, войната отдавна щеше да е приключила", добави тя.

Но Бербок също така заяви, че Израел трябва ясно да обмисли как ще води войната и как ще се справи с Газа след конфликта. Тя заяви, че палестинците не трябва да бъдат "изгонени" от територията, като се позова на призивите на крайно десни израелски политици за връщане на заселниците в Газа.

При нападението на Хамас срещу Израел загинаха около 1140 души, предимно цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.

Бойците на групировката са взели и около 250 заложници, 132 от които остават в плен, според Израел. Смята се, че поне 24 от тях са били убити.

По данни на здравното министерство на Ивицата Газа в резултат на военния отговор на Израел са загинали най-малко 22 835 души, повечето от които жени и деца.

По време на това пътуване Бербок ще се срещне и с министъра на външните работи на Палестинската автономия Рияд ал-Малики. След това тя ще пътува до Египет и Ливан./БГНЕС