Бербок: Израел не трябва да губи шанса си за мир с арабския свят

"Израел не бива да губи историческата възможност за мир с арабските държави заради войната си срещу Хамас", заяви външната министърка на Германия, която започна пътуване в региона, предаде АФП.


Аналена Бербок ще направи третото си посещение в Близкия изток, откакто Хамас предприе нападение в Ивицата Газа на 7 октомври, което предизвика войната с Израел. Една от спирките ѝ ще бъде Обединените арабски емирства, които са сред държавите, нормализирали отношенията си с Израел през 2020 г. Тя ще посети и Саудитска Арабия, която водеше преговори за потенциално нормализиране на отношенията с Израел, докато те не бяха спрени, когато избухна настоящата война. Освен това Баербок ще посети Израел.

"В тази почти неразрешима суматоха е изключително важно да не губим от поглед голямата картина", заяви тя. "Историческата възможност на Израел за мир с арабските съседи не трябва да бъде изгубена - защото точно това е целта на терористите". "И дори в усилията ни да осигурим освобождаването на заложниците, хуманитарния достъп до Газа или предотвратяването на регионално разпространение на насилието, имаме шанс за успех само ако се обединим с арабските държави от Персийския залив." Бербок добави също, че само завръщането към обещанието да се живее рамо до рамо в две държави може да донесе на израелците и палестинците живот в мир, сигурност и достойнство".

Източник от външното министерство заяви, че темите в дневния ред по време на обиколката на Бербок ще включват усилията за освобождаване на германски граждани, няколко от които са сред заложниците на Хамас, както и драматичната хуманитарна ситуация в Газа.

Берлин осъди нападението на палестинските бойци и заяви, че Израел има право да се защитава. Германия също беше сред страните, които призоваха за хуманитарни паузи в бойните действия, за да се облекчи страданието на хората в Газа. По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването израелските бомбардировки и сухопътната офанзива са отнели живота на повече от 10 800 души в Газа, много от които деца.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил на паузи в офанзивата си, но е изключил възможността за по-широко прекратяване на огъня. /БГНЕС