Бербок и Льо Дриан: Западът е подготвен за всички сценарии с Украйна

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в сряда, че руският президент Владимир Путин вече не приема независимостта на Украйна според международното право.

"В речта си (в понеделник) президентът Путин отрече в известен смисъл Украйна като суверенна държава", каза той пред репортери след разговори с германския си колега Аналена Бербок в Берлин.

Льо Дриан заяви, че решението на Путин да признае два отцепнически региона в Украйна мирише на "ревизионизъм" и опит за "преиначаване на историята".

"Като цяло той не спазва обещанията си нито публично, нито на четири очи, независимо дали пред президента (Еманюел) Макрон или пред канцлера (Олаф) Шолц", каза той, визирайки френския и германския лидер.

"Кога или как трябва да вярваме на това, което казва президентът Путин? Не знам дали някой знае."

Запитан за вероятността от пълномашабно руско нахлуване, Льо Дриан заяви, че при наличието на "140 000 (руски) войници", разположени по границите на Украйна, "всичко е възможно, включително и най-лошото".

Бербок обвини Путин, че "лъже" за намеренията си в Украйна в разговорите със западните лидери през последните дни.

"Когато правиш обратното на това, което си казал преди седмица, тогава не си казал истината или, казано на чист немски език: излъгал си", каза тя пред репортери.

"Руският президент е този, който взе решение да наруши международното право, да потъпче международното право и да допринесе за това, че сега вече не говорим за споделен мир в Европа, а по-скоро за това как да продължим да избягваме войната."

Бербок заяви, че Западът е "подготвен за всички сценарии", включително за пълномащабно руско нахлуване в Украйна, и добави, че санкциите, които вече са договорени с европейските партньори, "могат да бъдат увеличени по всяко време". /АФП