Бербок: Германия ще даде 50 млн. евро помощ за цивилните в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок обяви 50 милиона евро помощ за цивилните в ивицата Газа след първия етап от мини-обиколка й в Близкия изток.


Германия се готви да изпрати и медицински екипи в ивицата Газа, добави тя, се казва в изявление на нейното министерство.

Целта на обиколката й, според нея е да изрази "непоколебима солидарност" и да помогне за осигуряването на достъп на палестинците до хуманитарни помощи.

Тя обяви пакета от помощи в Йордания - първият етап от обиколката й в региона, която ще обхване също Ливан и Израел.

"Нашето послание е ясно", каза тя на пресконференция в Аман заедно с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади, предаде АФП.

"Ние не изоставяме невинните палестински майки, бащи и деца".

Преди заминаването си Бербок настояваше за "правото на Израел да се защитава от терора на Хамас" и обвини войнстващата групировка, че използва цивилното население на ивицата Газа като "жив щит" в конфликта си с Израел.

На 7 октомври въоръжените формирования на Хамас пробиха силно укрепената граница на Израел с ивицата Газа, като убиха над 1400 души, повечето от които цивилни, и взеха най-малко 199 души за заложници.

Според контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването Израел е отговорил на атаките с непрестанни въздушни удари по Газа, при които са загинали повече от 3470 души, предимно цивилни.

Освен това той е наложил на палестинския анклав разрушителна обсада, в резултат на която жителите му имат все по-малки запаси от храна, вода и гориво.

"За мен е важно да обясня на палестинците, че ние също разбираме техните страдания", заяви Бербок преди да започне обиколката си. Хуманитарната ситуация в Газа е "катастрофална", каза тя.

Бербок, която вече посети Израел и Египет миналата седмица, следвана от германския канцлер Олаф Шолц, заяви, че Берлин работи в тясно сътрудничество с Г-7, Европейския съюз и регионалните партньори, за да гарантира, че помощта може да постъпи в Газа.

Тя заяви, че ще използва пътуването, за да "разговаря с всички, които имат канали към "Хамас", за да обсъди как да осигури освобождаването на заложниците, държани от групировката.

В четвъртък германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Ливан.

Министерството на Писториус заяви, че посещението му "в кратък срок" е било, за да благодари на германските войници, служещи в ЮНИФИЛ - мироопазващите сили на ООН, разположени в буферната зона между Северен Израел и Южен Ливан./БГНЕС