Бербок: Германия не се вслуша в предупрежденията за Русия

Нахлуването на Русия в Украйна промени възгледите на Германия относно сигурността и накара Берлин да осъзнае, че не е послушал източноевропейските съюзници, които предупреждаваха за заплахите от Москва, пише в "Гардиън" германският външен министър Аналена Бербок.


В откровено признание за недостатъците на следвоенната германска външна политика тя заяви, че държавите от Източна Европа са били прави като са предупреждавали Германия, че не е адекватен отговор да се надява на най-доброто при справянето със заплахите от страна на автократична Русия. Според нея, Германия твърде дълго е прибягвала до "дипломацията на чековата книжка" или до вярата, че политическото и икономическото взаимодействие ще поведат Русия до демократичен път.

"Знаем, че в обозримо бъдеще Русия на президента Путин ще остане заплаха за мира и сигурността на нашия континент и че трябва да организираме сигурността си срещу Русия на Путин, а не с нея", каза Бербок.

Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс и скоро след публикуването на новата германска стратегия за национална сигурност тя преплете интересите на Германия в областта на сигурността с тези на Източна Европа, като заяви: "Ние, германците, никога няма да забравим, че дължим свободата си в обединената си страна и на нашите съюзници и източните си съседи. Както те бяха до нас, така и ние ще бъдем до тях сега, защото сигурността на Източна Европа е сигурността на Германия."

Съществуваха съмнения дали Германия може да поеме водеща военна роля в Европа предвид своята история, но Бербок заяви, че войната в Украйна е принудила Германия, понякога за нейна собствена изненада, да преоцени ролята и отговорностите си.

"След ужасите на Втората световна война, предизвикани от германците, външната политика на страната ни се ръководеше от предпоставката, че войната никога повече не трябва да тръгне от германска територия."

Но тя е категорична, че това се е променило: "Само преди две години идеята Германия да достави танкове, системи за противовъздушна отбрана и гаубици в зона на военни действия щеше да изглежда най-малкото пресилена. Днес Германия е един от водещите доставчици на оръжия за самоотбраната на Украйна."

"Агресивната война на Русия отбеляза разрив в света. За моята страна тя отвори нова глава като преосмисли начина, по който се стремим да насърчаваме мира, свободата и устойчивостта в този свят: като партньор, който приема своето лидерство", подчерта германският външен министър.


Усилията на Бербок да успокои Източна Европа бяха възпрепятствани от полското правителство, което възнамерява да търси репарации за военната окупация на Полша от Германия. Отношенията с Унгария пострадаха в резултат на германските критики за отстъплението на Унгария от демократичните процеси. Франция и Германия обаче признават, че оста на нова геополитическа Европа ще бъде по на изток.

В статията си Бербок обръща внимание и на скоростта, с която Германия е прекратила икономическите си връзки с Русия, като отбелязва, че в момента приносът на руските изкопаеми горива към германски енергиен микс е "нулев".

Макар че новата стратегия за сигурност на Германия, създадена по концептуалния модел на британския интегриран преглед на отбраната, е критикувана за това, че в нея са застъпени някои въпроси, включително необходимостта от съвет за национална сигурност, авторите е трябвало да се справят с различни идеологии и ведомствени интереси на коалиционното правителство. Един от авторите довери: "Зад всяко изречение се крие история."

Стратегията беше подложена на най-много критики заради това, че отлага дебата за това как да се справим с Китай и все още има различия относно това кой е най-добрият начин да се приложи мантрата, че Германия трябва да "намали риска", а не да "скъса" икономическите си отношения с Китай.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц си навлече критики, когато заяви, че премахването на риска зависи преди всичко от избора на компаниите, а не от правителствата.

"Липсата на риск не е краткосрочен проект, тъй като става въпрос предимно за решения, които трябва да бъдат взети от компаниите", каза той пред репортери след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. Шолц заяви, че компаниите твърде често са поемали големи рискове, тъй като са избирали да разчитат само на един доставчик, независимо от това къде се намира той. /БГНЕС