Бербок: Германия е отворена към британското предложение за размяна на крилати ракети

„Германия е отворена към предложението на Дейвид Камерън за размяна на крилати ракети между Берлин и Лондон, за да може Украйна да получи по-модерни оръжия с голям обсег“.


Това заяви германският външен министър Аналена Бербок.

„Предложението на британския външен министър Дейвид Камерън е вариант, който си струва да бъде разгледан“, каза Баербок в интервю за германската телевизия ARD.

Камерън изрази намерението си да "работи възможно най-тясно с нашите германски партньори, за да помогне на Украйна".

Според предложението на британския топ дипломат Берлин би могъл да достави на Великобритания ракети "Таурус", а от своя страна британското правителство би предоставило на Украйна допълнителни ракети с далечен обсег Storm Shadow от британските запаси.

Берлин не желае да предостави на Киев усъвършенстваните си ракети Taurus, които са по-малко видими за откриване и могат да поразяват цели на разстояние 500 км.

Въпреки молбите на Украйна германският канцлер Олаф Шолц блокира доставката на ракетите от опасения, че те могат да бъдат използвани за поразяване на цели в самата Русия и да доведат до по-нататъшна ескалация на конфликта.

Германия използва този непряк метод - който Берлин нарича "размяна на пръстени" - по-рано по време на войната по отношение на въоръжаването на Украйна с повече танкове. По-късно Берлин реши да изпрати директно бойни танкове на Украйна./БГНЕС