Бербок: Европа трябва да защитава световния ред

Европа трябва не само да защитава собствения си мир, но и да действа с широк мироглед, заяви германският външен министър Аналена Бербок след разговори за Китай с колеги от Г-7.


Коментарите ѝ дойдоха, след като френският президент Еманюел Макрон предизвика полемика след неотдавнашното си пътуване до Пекин, като заяви, че Европа трябва да избягва "кризи, които не са наши".

Европейците "не трябва да се затварят в своите черупки. Не трябва да се ограничаваме само до защитата на европейския мир, защото той е атакуван", заяви Бербок на пресконференция в Каруидзава, Япония, където се провежда срещата на висшите дипломати.

"Трябва да действаме суверенно и независимо с широк поглед върху света, особено когато други действат внезапно в наша вреда или във вреда на други", добави тя.

Бербок предупреди също така, че Китай "иска да замени съществуващите, задължителни международни правила със свои собствени ", като изброи примери за агресивното поведение на Пекин в спорни води, например изграждането на изкуствени острови.

Подобни действия "застрашават международния ред в Индийско-Тихоокеанския регион. Всичко това ясно показва защо е толкова важно, особено в днешно време, държавите, които вярват в международния ред, основан на правила, да се обединят".

По време на посещението си в Пекин миналата седмица Бербок предупреди за "ужасен сценарий" в случай на "военна ескалация" в Тайванския проток. /БГНЕС