Бербок: България е изпълнила условията за Шенген, трябва да я приемем бързо

България работи много упорито, за да може да присъства изцяло в Шенгенската зона. България е изпълнила всички условия. Това заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок на съвместна пресконференция с българския си колега Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние като ЕС трябва да спазим думата си за приемането на България в Шенген. Пълното участие на България в Шенген трябва да дойде много бързо", заяви Бербок.

Според нея след като България е изпълнила всички критерии, нейните граждани имат право да се движат свободно в Европа. "Не трябва да допускаме да не се спазва думата", подчерта ръководителят на германската дипломация.

Държавите, които все още не подкрепят това решение, най-после трябва да го направят. Доверието не трябва да бъде пропилявано, а изпълненията да остават неизпълнени", заяви Бербок. "Това е алфата и омегата за нас като европейци."

Германският външен министър също така подчерта значението на разширяването на ЕС.

„Украйна, Молдова, Северна Македония и другите държави от Балканите предприемат действия по договорените реформи“, каза още Бербок.

Тя настоя тези усилия на страните да бъдат признати, но в същото време отбеляза, че конкретните реформи трябва да бъдат изпълнени навременно, като се вземат предвид европейските ценности.

Аналена Бербок коментира още войната в Ивицата Газа. Тя настоя хуманитарните доставки за цивилното население да продължат, с оглед на тежката ситуация.

Без повече отлагане на Шенген. Благодаря на категоричната подкрепа на Германия. Позицията на Берлин означава много за България и българския народ. Това заяви външният министър Мария Габриел.

„Германия е доверен съюзник и приятел. Подкрепата за Шенген от Германия е от съществено значение“, заяви Габриел.

Тя посочи, че Берлин подкрепя София и за членството на България в ОИСР, както и опазването на външните граници, което е основен приоритет.

Габриел коментира и икономическите инвестиции на Германия в България, като изрази надежда потенциалът да бъде използван в сферата на културата и образованието.

Външният министър отбеляза също, че подкрепата за Украйна е важно да продължи в условията на руската агресия.

„Ще работим за санкционния режим срещу Русия и мерки срещу заобикалянето на тези санкции. България е дом на хиляди бягащи украинци, подкрепяме формулата за мир на президента Володимир Зеленски“, каза тя.

„Ще работим с Молдова, Румъния и Гърция за алтернативи маршрути за украинското зърно“, продължи Габриел.

Външният министър подчерта, че България подкрепя интеграцията на страните кандидати за Европейския съюз.

„Това е възможност за Европа. От стратегическо значение е да имаме сигурни стабилни и проспериращи страни, които споделят европейските ценности. Подкрепяме Западните Балкани, Молдова, Украйна и Грузия. Критериите трябва да бъдат изпълнени“, отбеляза още Мария Габриел. /БГНЕС