Бербатов: Ако един човек има морал, трябва да си оттегли кандидатурата за президент

Ако един човек има морал, трябва да си оттегли кандидатурата за президент. Това заяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов на днешната пресконференция в БТА, предаде репортер на БГНЕС. Тя бе последна за екипа му преди утрешния Конгрес на БФС в зала 1 на НДК. На събитието присъстваха още останалите членове на екипа му Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков и Борис Станков.

Димитър Бербатов.

„Учудващо за нас все още специалисти обявяват как не са видели програма, има и специален сайт. Казахме на пресконференция, показахме и на отборите. Да не се изказват лъжи, че нямало програма. Програмата е пред Вас. Все още нищо не знаем за конгреса. Единствено знаем, че има интегрална бюлетина, но само това. Нищо не се знае. Дали ще бъдем допуснати в залата. Правилата все още ги няма. Ще има две охранителни фирми – една вън и една вътре. Защо са две фирми?“, започна Бербатов.

„Целта е да покажем документите, които излизат. Все притеснителни неща. Най-нормалното нещо би би било. Ако един човек има морал, трябва да си оттегли кандидатурата за президент. Виждате за какво става въпрос. Доста години назад. Ние следим с интерес и безпокойство какво ще бъде разкрито. Ние не плюем, ние показваме истината. Ние сме длъжни да кажем истината наред с нещата, които искаме да направим“.

„Изпълкомът ни е готов, но част от имената ще запазим в тайна. Това беше интересен процес на подбор на хората, които според нас заслужават да бъдат в Изпълкома. Без президенти на клубни отбори. Кой точно ще бъде и кои ще разберете на конгреса. Три имена са ясни – аз, Мартин и Стилиян. Другите хора, когато спечелим. Ако клубовете имат предложения, издигат се, гласува се и този човек влиза в Изпълкома, но всеки кандидат-президент има конкретно предложение го казва“, продължи той.

„От останалите кандидати съм говорил с Христо Христов, с който говорих на стадион „Марица“, когато ни даде стадиона. С Георги Захариев също говорих. С другите кандидати не съм имал разговори. За балотаж не е ставало въпрос, както и за други договорки. Никой не вярваше, че ще стигнем дотук, но това е подценяване. Ние сме си го направили. Пред всички клубове“.

Бившият национал коментира и изтеклия в публичното пространство клип, в който влиза в спор с охранител на Националната футболна база в Бояна. "Случка преди 2-3 години, когато двете ми деца тренираха гимнастика. Получавам обаждане от голямата дъщеря. Човека не искаше да ме пусне. Приех го лично малко. Не реагирах както трябва, жена ми звъни. Но с риск да имам ядосана вкъщи направих това. Дали ми беше правилна реакцията? Не. Аз като всички мъже, като карам кола съм по-различен – изпреварвам, псувам, което не е правилно. Когато става дума за семейство ставаме малко по-различни. Бях длъжен да изясня за какво става въпрос и мисля, че го направих", поясни кандидатът за президент на БФС.

„Няма как да сме сигурни кой как ще гласува. Ние правим това, което зависи от нас. Обиколихме страна, показахме програмата и показахме какво може да се промени. Ако е честен процеса, те си гласуват по съвет – няма натиск, няма хора, които да им висят на врата или „върни ми бюлетината“. Ако всичко, което предлагаме се осъществи легитимацията я има“.

Той отговори и на въпрос свързан с това, че Левски и Лудогорец не са изразили публични позиции на подкрепа. „Неофициално много неща могат да се говорят. Ние сме представили програмите и пред Левски, и пред Лудогорец и пред всички клубове, с които сме се срещали. Бях тотално откровен с всички и показвах повече емоции, но това е, защото искам нещата да се случват както трябва. Клубовете без страх, трябва да гласуват промяна. Дали ще е за нас или някой друг“, допълни още Бербатов по отношение на евентуалната позиция на Левски и Лудогорец.

"Ние вървим с високо вдигнати глави, каквото и да се случи. Няма от какво да се срамуваме. Малко се натоварва и самия отбор, но всичко е за доброто и за националния отбор", завърши бившият нападател на Манчестър Юнайтед. /БГНЕС