Бенет: С поставянето на трета доза Израел прави услуга на света

Израел прави на света „голяма услуга“, като започва поставянето на трета, „бустърна” доза на ваксините срещу коронавируса. Това заяви израелският премиер Нафтали Бенет.

Израел започва тази кампания въпреки призива на Световната здравна организация за мораториум в поставянето на бустърни дози.

Почти 60 процента от 9,3 милионното население на Израел са напълно ваксинирани с ваксината Pfizer/BioNTech, като наскоро правителството обяви поставянето на трета игла за хората над 60 години.

СЗО призова за въвеждане на мораториум върху поставянето на трета доза поне до края на септември, за да се преодолеят неравенствата в глобалното разпределение на ваксините.

На въпрос за позицията на СЗО, Бенет каза, че Израел „прави на света услуга при изпробването на трета доза върху населението си”.

„Израел напредва тук с нещо, което драматично допринася за глобалните познания“, каза той.

Подчертавайки сравнително малкото население на Израел, което "не влияе значително на глобалното разпределение на ваксините", Бенет заяви, че натрупаните в процеса знания ще бъдат "незабавно споделени с целия свят".

Неговите забележки бяха част от кампания за насърчаване на около един милион неваксинирани по-млади израелци да си поставят първа доза, а за по-възрастните – да получат „страхотния подарък“ от допълнителна трета инжекция.

„Сякаш се разхождате с автоматична пушка, изстрелвайки вариант „Делта“ по хората“, обърна се Бенет към неваксинираните израелци, предупреждавайки за блокиране, което може да повлияе на еврейските празници следващия месец, ако процентът на ваксинираните не достигне необходимите нива. /БГНЕС