Бен Уолъс няма да се кандидатира за шеф на НАТО

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да се кандидатира за следващия ръководител на НАТО, тъй като алиансът обмисля да удължи мандата на Йенс Столтенберг.


"Това няма да се случи", каза Уолъс в интервю за списание „Икономист“, като се аргументира, че Съединените щати искат Столтенберг да остане на поста генерален секретар.

Правителството на Обединеното кралство настоява за кандидатурата на своя министър на отбраната, след като изигра водеща роля в предоставянето на западни оръжия на Украйна за борба с руската инвазия.

Но Уолъс призна, че кандидатурата му се е сблъскала с политиката за ролята на НАТО и с конкуриращите се визии за алианса на президента на САЩ Джо Байдън и на френския президент Еманюел Макрон.

Евентуалният наследник на Столтенберг "ще трябва да угоди и на Макрон, и на Байдън", каза той в интервюто, което беше публикувано късно в сряда.

Столтенберг, който е начело на военния съюз от 2014 г., вече удължи мандата си с една година, до октомври, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Датският министър-председател Мете Фредериксен се очертава като възможен фаворит за негов наследник.

Засега обаче няма консенсус за ясен избор сред 31-те държави от НАТО и дипломатите все повече говорят за шансовете Столтенберг да бъде помолен да остане на поста си.

Алиансът е изправен пред стратегически избор, тъй като Съединените щати привличат съюзници, за да се противопоставят на Китай, а Франция настоява за по-голяма самостоятелност в Европа.

"Французите имат право в много области", каза Уолъс, подчертавайки необходимостта от повече сътрудничество между европейските отбранителни индустрии.

"Отговорът на всичко не е "Америка на първо място", когато става въпрос за обществени поръчки", каза той. /БГНЕС