Белингкат: Корумпирани венецуелски политици тайно посещават България

Една от най-новите глави във венецуелската политическа сага се оказа свързана и с България.

Тя включва група депутати от Националното събрание, фигуриращи в доклад на разследващия новинарски сайт Armando.Info с твърденията, че са участвали в корупционна мрежа. Според разследване, публикувано от уебсайта през декември 2019 г., тази група законодатели са лобирали за международни институции като Министерството на финансите на САЩ и Колумбийската служба на генералния прокурор, за да търсят „снизходителност“ за лица, свързани с правителството на президента Николас Мадуро и самите те са обвинени в корупция.

На 19 януари Armando.Info публикува най-новите си констатации по този случай. Последното разследване разкрива как тези депутати са пътували в Европа през пролетта на 2019 г., за да лобират от името на група хора, оглавявани от Алекс Сааб, централна фигура в мащабно корупционно дело, свързано със субсидирана от правителството на Венецуела мрежа за разпространение на храни.

Разследването на Armando.Info показва, че законодателите тайно са пътували до Испания, Италия, Португалия, България и Лихтенщайн по предполагаеми поръчки от името на Сааб и неговите компании. Част от доказателствата за пътуването на депутатите идват от установена геолокация до България и Швейцария. Когато Armando.Info се свърза с Белингкат за съдействие, разследването им по случая вече даде някои улики за това откъде точно биха могли да бъдат въпросните изображения на геолокациите. Първото отвежда до уличен ъгъл пред банка в София, България, а второто до спирка за почивка на магистрала на брега на езерото Вален в Швейцария.

Първото изображение показва, че депутатите Конрадо Перес и Рикард Артеага излизат от превозно средство на улица, предполагаемо някъде в България пред банка. По идентифициране на съответното лого става ясно, че това е „Райфайзен Банк“, посочва Белингкат.

С помощта на Google Street View и Google Maps и още един сайт, Mapillary – даващ достъп до изображения, направени от потребители от цял свят, в крайна сметка, се стига до точната локация – става въпрос за банката срещу църквата „Света Неделя“, на ъгъла на бул. „Стамболийски“.

Геолокацията на изображенията е важен детайл за следователите, като се има предвид, че може да допринесе за разследването, в частност като доказателство за придвижването на заподозрените. В случая това е достатъчно, за да установи геолокация на местата, където тези депутати са снимани по време на обиколката си из Европа. /БГНЕС