Белград заплашва Македония и Черна гора с украинска съдба

Сръбският министър на отбраната и председател на управляващата прогресивна партия /СПС/ Милош Вучевич заплаши Черна гора и РС Македония със съдбата на Украйна, предаде БГНЕС.

Вучевич, който наследи само преди два месеца на лидерския пост в СПС Александър Вучич, обвини Подгорица и Белград в голям грях с тяхното признаване на независимостта на Косово.

"Направихте грешка и ще си строшите главата, както си строши главата и Украйна, и всички онези, които промотираха Косово като независима държава. Те отвориха кутията на Пандора. Напълно смехотворни са техните бюрократични обяснения, че Косово е специален случай. Не вярвам нито на Тирана, нито на Албин Курти", каза Вучевич пред проправителствената телевизия в Белград Пинк. Според него в "Скопие и Подгорица не могат да спят спокойно".

"Като са част от НАТО те смятат, че са решели всички проблеми и нищо не може да им се случи... Тази мантра непрекъснато се повтаря в РСМ и Черна гора...в РСМ 25% от албанците притежават 50% от властта. Ако това е ОК за македонците, и за нас е така, но очевидно ще имате политика, която няма да счита Македония за собствена държава... Подгорица също да се замисли какво трябва да направи", каза още Вучевич. Той каза, че има "общоалбански консенсус за обединение и създаване на Велика Албания" и промяна на границите.

Известният сръбски активист за защита на човешките права Соня Бисерко реагира мигновено на "бруталните заплахи от страна на Милош Вучевич". Според нея "не трябва да се подценява възможността сръбският режим да предприеме нещо, което ще дестабилизира региона".

Бисерко припомни писмото на 60-те известни западни личности и членове на американския Сенат, които призоваха за промяна на политиката спрямо Белград, както и огромния брой критични публикации в западните медии. Това е ясно доказателство, че има огромен натиск спрямо Вучич, смята Бисерко.

"От друга страна, имате Кремъл и изказванията на Захарова и Лавров с остра риторика към региона. Не трябва да подценяваме и бруталната русификация на сръбското обществено мнение, което е убедено, че Русия побеждава, и Сърбия трябва да реализира аспирациите си с нейна помощ...Тези екстремистки декларации, че Черна Гора и РСМ ще имат съдбата на Украйна доказват, че ситуацията ескалира. Не трябва да се подценява възможността сръбският режим да предприеме нещо, което ще дестабилизира региона. А, това е и целта на руската политика. Времето на Запада изтича. Догодина ще има избори в САЩ и със сигурност Москва и Белград ще използват този вакуум за задържане на напрежението в региона", подчерта Бисерко.

Бившият черногорски министър на външните работи и дипломат Миодраг Влахович призова президента на Черна гора Яков Милатович и мандатоносителя за съставяне на ново правителство в Подгорица Милойко Спайич да реагират незабавно. "След тази брутална намеса във вътрешните работи на Черна гора остава само един въпрос. Вие разбирате ли сръбски? Не разбирате ли? Не сте чули какво казват? Нямате позиция?", написа той в Х /Туитър/. /БГНЕС