Белгиец детронира Райт на Световното по дартс

Ким Хюйбрехтс поднесе най-голямата изненада от началото на Световното първенство по дартс, след като детронира действащия шампион Питър Райт след впечатляващ успех с 4-1 сета в сблъсъка им от трети кръг на надпреварата. Въпреки че взе откриващия сет, Райт изглеждаше далеч от най-добрата си форма в "Алекзандра Палас" и 31-ият в схемата белгиец се възползва, за да сложи преждевременен край на кампанията на 52-годишния играч за трета световна корона.

Питър Райт.

Към "Урагана" на осминафиналите се присъедини още Гъруин Прайс, който подчерта статута си на номер 1 в световната ранглиста, след като разби петкратния първенец на планетата Реймонд ван Барневелд с 4-0, докато Габриел Клеменс преодоля Джим Уилямс в откриващия двубой от вечерната програма с 4-3.

След като направи перфектен старт на мача, Райт започна да изпитва проблеми и не успя да наложи волята си срещу чудесно играещия Хюйбрехтс, който призна след края на мача, че именитият му съперник е бил далеч от познатото високо ниво. "Просто играх играта си. Победих името Питър Райт, но не и човека зад него, той отсъстваше - трябва да бъда честен за това. Обикновено той е 20 пъти по-добър от това, но аз се възползвах от шансовете си и стигнах до победата. Аз направих това, което трябваше да направя, но той играе далеч по-добре - всички го знаят, и аз не правя изключение. Щастлив съм, че надиграх световния шампион", каза белгиецът, който ще се изправи срещу сънародника си Димитри ван ден Берг в спор за място на четвъртфиналите.

Днес програмата на Световното продължава с още любопитни сблъсъци и мачове на някои от фаворитите. В следобедния сеанс двукратният шампион Гари Андерсън играе с Крис Доби, а вечерта Майкъл ван Гервен има за съперник Менсур Сульович. Двукратният вицешампион Майкъл Смит пък се изправя срещу Мартин Шиндлер. /БГНЕС