Белгия въвежда нови мерки за борба с престъпленията, свързани с наркотици

Правителството на Белгия прие в четвъртък набор от нови мерки за борба с престъпленията, свързани с наркотици, след като в пристанищния град Антверпен зачестиха случаите на насилие от страна на банди.

Федералното правителство одобри стратегия и пакет от седем мерки за борба с трафика на наркотици и организираната престъпност, съобщи министър-председателят Александър де Кро на пресконференция след заседание на Съвета за национална сигурност.

Той нарече борбата с престъпността, свързана с наркотици, "абсолютен приоритет" за своето правителство, след като през последните години насилието, свързано с наркотици, се увеличи драстично.

Според министъра на правосъдието Винсент ван Куикенборн, то вече е достигнало "фазата на наркотероризма, при която подземният свят вече все повече се насочва към горния свят, заплашвайки хората и инфилтрирайки се сред тях".

Правителството ще назначи национален комисар по наркотиците, който ще координира работата на различните институции със заместник и 10 служители.

То ще засили също така сигурността на пристанището в Антверпен, като увеличи броя на служителите на правоприлагащите органи и на служителите, извършващи проверки.

Вече са наети 108 митнически служители, а броят на агентите на морската полиция ще бъде увеличен от 116 на 312.

Пристанището в Антверпен ще наеме и 86 нови охранители.

По време на процеса на набиране на персонал армията ще изпрати незабавно 50 военнослужещи, които да засилят безопасността.

Освен това ще бъдат проверени 16 000 пристанищни работници в цялата страна, като ще се направи проучване и на техния криминален статус и финансово състояние.

Правителството реши също така да утрои глобата за употребяващите кокаин до 1000 евро или да им предложи рехабилитация.

В рамките на новите мерки белгийската полиция ще засили сътрудничеството си с международните партньори.

През януари 11-годишно момиче загина случайно при престрелка между членове на мафията в Антверпен.

През последните пет години в града са станали около 218 инцидента, свързани с наркотици, включително престрелки и палежи на коли. /БГНЕС, Анадолска агенция

Брюксел / Белгия