Белгия одобри членството на Финландия и Швеция в НАТО

Съветът на министрите на Белгия официално одобри проектозакона за присъединяване на Финландия и Швеция към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в светлината на молбата им за присъединяване след руската инвазия в Украйна. В петък следобед беше обявено, че по предложение на министър-председателя Александър Де Кроо и министъра на отбраната Людивин Дедондер Съветът на министрите одобри законопроекта за присъединяването на двете страни, след като Турция се отказа от противопоставянето си на искането им за членство. "Фактът, че Финландия и Швеция се присъединяват към НАТО, прави европейския континент по-сигурен", заяви Де Кроо в изявлението си след съобщението. "Някои хора се надяваха да ни разединят. Резултатът е, че никога не сме формирали по-единен блок от днес и НАТО е по-силна от всякога", предаде "Брасълс таймс".

Финландия и Швеция официално поискаха да се присъединят към трансатлантическия алианс през май след нахлуването на Русия в Украйна - искане, което беше подкрепено от Белгия.

По-рано тази седмица по време на срещата на върха в Мадрид всички държави-членки на алианса, се съгласиха официално да поканят Финландия и Швеция да се присъединят. /БГНЕС

Тагове: