Беларус преразглежда сигурността на границата с наемниците от „Вагнер“

Беларус заяви, че преразглежда сигурността по границите си с Украйна и Полша с членовете на руската наемническа група „Вагнер“, които са приютени от Минск след неуспешното им въстание у дома. Министърът на вътрешните работи Иван Кубраков се срещна с командири на „Вагнер“ в тренировъчен център, за да изготви "ясен план за действие", се казва в изявление. „С оглед на тежката обстановка в близост до границите на републиката е особено важно да сме готови да реагираме на потенциални предизвикателства и заплахи“, заяви Кубраков, цитиран от ведомството си . Той приветства „практическия опит“ на наемниците след няколко месечните битки в Източна Украйна, по-специално в кървави битки като тази за град Бахмут, съобщи АФП.


Въпреки че Беларус, твърд съюзник на Русия, не се бие директно в Украйна, руската армия използва нейната територия и летища като тилова база преди нахлуването им в Украйна през февруари миналата година. Украинският президент Володимир Зеленски в края на миналия месец нареди да се засили сигурността по границата с Беларус, след като бойци на „Вагнер“ се преместиха в Беларус по силата на споразумение с Москва. Беларус редовно обвинява Полша в провокации по общата им граница. Варшава казва, че вижда присъствието на „Вагнер“ в Беларус като "потенциална заплаха" в региона и се стреми да укрепи източния си фланг.

Беларуският президент Александър Лукашенко през уикенда увери руския си колега Владимир Путин, че Минск „контролира“ ситуацията, като държи групата в центъра на страната. Силният лидер на Беларус е домакин на бойците, след като посредничи за сделка, която убеди техния лидер Евгений Пригожин да прекрати похода през юни към Москва и да се установи в Беларус. /БГНЕС