БЧК с топла усмивка и протегната ръка прави зимата по-приемлива за всички

Българите трябва да се обединим и да направим живота на отделни хора, които са много силно затруднени по-поносим и с малко повече вяра в това, което предстои. Това заяви в интервю пред БГНЕС д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор и ръководител направление „Социално-оперативни дейности“ в БЧК.

„БЧК традиционно помага на нуждаещите се, но около Рождество Христово и около новогодишните празници се опитваме максимално да облекчим тези, които имат нужда от помощ и да зарадваме тези, които са в трудно положение. Както всяка година, нашият български младежки Червен кръст раздаде на 200 деца в столични болници подаръци, за да усетят и те Коледа, макар, че са в болнични заведения“, каза Тодоровска.

Тя обясни, че от повече от 15 години БЧК има фонд за деца пострадали от пътнотранспортни произшествия. “Имахме възможността в училище „Дорис Тенеди“ да раздадем финансова подкрепа на 62 деца от цялата страна, за съжаление много от тях са с тежки наранявания вследствие на пътни инциденти във втората половина на годината в страната. Ние от една страна се опитваме да подпомогнем на нуждаещите се, а от друга стана да им покажем, че те не са сами и че в лицето на БЧК винаги могат да намерят една протегната ръка”, каза Тодоровска.

Заместник-генерален директор и ръководител направление „Социално-оперативни дейности“ в БЧК отбеляза, че в началото на декември е стартирала и тяхната дългогодишна инициатива “Топъл обяд”. “Тя ще продължи до началото на април. Над 1600 деца ще се хранят безплатно в училищните заведения, посещавайки училище, с идеята да бъдат със своите връстници”, уточни тя.

Тодоровска подчерта, че БЧК развива и сериозна дейност и по отношение и на пострадалите от бедствия. “В общините в Карлово имаше сериозни затруднения и там близо 390 домакинства ще бъдат подпомогнати с финансови средства, за да могат да получат шанс за една по-спокойна коледна и новогодишна вечер. 1179 души ще получат по 940 лева”, каза тя. Тодоровска обясни, че средствата за бедстващите в карловските села са предоставени от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП).

По думите й благодарение на усилията на федерацията предстои да бъдат открити 7 хуманитарни пункта, в които ще се предостави хуманитарна помощ на украински бежанци, на бездомни българи и на хора в много трудно икономическо и социално положение. “Зимата засега не е толкова студена, но тя е много недружелюбна като сезон и затова се опитваме с топла усмивка и с протегната ръка да я направим по-приемлива за всички, които се намират в България”, посочи тя.

Заместник-генералният директор на БЧК добави, че малки деца от Украйна, които са бежанци в България ще имат възможността около празниците да получат ваучери на обща стойност от 25 000 лв. “Интеграцията на бежанците у нас минава през това те да бъдат интегрирани в обществото - това става чрез учене на езика, ходене на работа”, отбеляза тя. По думите й програмата за финансова помощ е налице, но трябва да се има предвид, че на първо място бежанците трябва да заявят, че искат да им бъде предоставена финансова подкрепа. “Желанието ни е всички да живеем заедно, но всеки трябва да получи усилия за това. Не само ние да даваме и те да очакват наготово, те също трябва да положат усилия, да се интегрират в българското общество, да бъдат полезни и по този начин да докажат необходимостта от по-нататъшна подкрепа“, категорична е Тодоровска. Тя уточни, че българската държава е направила необходимото да обезпечи бежанците в толерантен период от време, “но в крайна сметка след три месеца, когато си пребивавал в една страна и си в работоспособна възраст е важно да покажеш, че искаш да се интегрираш и да бъдеш част от това общество, а не просто да получаваш като консуматор до безкрайно дълго време помощи и подкрепа, защото не е честно пък към останалите, към българските граждани”, добави тя.

Тодоровска отбеляза, че е в България сме около 6-6,5 милиона и в сравнение с други държави около нас може да се каже, че сме една шепа. „Редно е всички да се обединим и да направим живота на отделни хора, които са много силно затруднени по-поносим и с малко повече вяра в това, което предстои”, посочи тя.

По думите й без здраве няма как да се преодолеят по-нататъшните препятствия, затова тя пожела на всички много здраве през новата 2023 г. “Мир, всички имаме нужда от благоразумие и мир, да се намери начин да бъдем сговорна дружина, защото само сговорната дружина планина повдига. Имаме много кризи в България, които ни тежат на раменете и всички заедно можем да се справим, ако искаме да ги преодолеем. Каквато и да е криза, не може да бъде решена ако нямаме сговорност и не вървим по пътя на доброто”, каза още тя. /БГНЕС

Тагове: