Байдън ще преразгледа американските санкции срещу други държави

Екипът на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън планира да извърши задълбочен анализ на дейността на Министерството на финансите в областта на налагането на санкции срещу други държави, съобщи Агенция Блумбърг.

По-специално ще бъдат проверени и анализирани дейностите на отдела, който е специализиран в проблемите на тероризма и финансовото разузнаване. Събеседниците на Блумбърг обясниха, че по време на президентството на настоящия държавен глава Доналд Тръмп много служители на това звено са напуснали. Новото правителство ще трябва да реши проблемите с персонала и финансирането на службата.

Самите санкциониращи програми ще бъдат преразгледани. Много от ограниченията, които администрацията на Тръмп наложи на бизнеса и хората, свързани с Иран, Северна Корея, Китай, Венецуела и Русия, се определят като едностранчиви. Според източници от агенцията поддръжниците на Байдън намират този подход за противоречив и смятат колективните санкции за най-ефективни.

Включването в санкционния списък на Министерството на финансите означава замразяване на активите в Съединените щати и забрана на американските граждани или компании да правят бизнес с упоменатите в него./БГНЕС