Барса обърна Реал и докосва титлата в Ла Лига

Барселона надви Реал Мадрид с 2:1 у дома в поредното издание на Ел Класико в дербито на 26-ия кръг от испанската Ла Лига. На „Камп Ноу“ каталунците обърнаха големия си съперник и вече водят с 12 точки разлика пред шампионите в битката за титлата.

Франк Кесие (л) вкара победния гол в продължението на мача.

Двубоят започна по-добре за възпитаниците на Карло Анчелоти, които откриха резултата още в 9-та минута след автогол на Роналд Араухо. Кралският клуб установи контрол върху случващото се на терена, като домакините рядко имаха добри възможности за гол пред вратата на Тибо Куртоа. При една от тях Андреас Кристенсен стреля с глава след центриране от ляво, но встрани от вратата. Все пак, играчите на Шави Ернандес се добраха до изравнително попадение чрез Сержи Роберто в края на първото полувреме.

След почивката Барселона се активизира, но така и не намираше път към обрата. Вместо това, „белият балет“ вкара топката в мрежата на Марк-Андре тер Стеген чрез резервата Марко Асенсио в 81-та минута, но голът на офанзивния футболист бе отменен след намеса на ВАР. Стигна се до втората минута на продължението, когато Алехандро Балде подаде остро в наказателното поле на Реал, където влезлият от пейката Франк Кесие с удар по земята матира Куртоа за крайното 2:1.

С победата Барса докосва шампионската титла, водейки с 12 точки пред Реал. Каталунците взеха трето от четирите дербита през кампанията, след като в началото на годината победиха съперника с 3:1 на финала за Суперкупата на Испания, а наскоро и с 1:0 в първи полуфинал за Купата на Краля. Реваншът между двата тима е на 5 април, а преди това „блаугранас“ гостуват на Елче за първенство, а Реал е домакин на Валядолид. /БГНЕС