БАН чества 152 години

С тържествено събрание Българската академия на науките ще отбележи 152 години от основаването си. Честването ще се проведе на 12 октомври, от 11:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“. Събитието ще се излъчва на живо на интернет страницата на БАН www.bas.bg.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще изнесе приветствие. Академично слово на тема "Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата" ще произнесе чл.-кор. Иван Илчев.

По време на честването ще бъдат връчени наградите на Академията за журналисти – 2020 г. Тържественото събрание ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от академията.

Българската академия на науките (БАН), правоприемник на Българското книжовно дружество (БКД) е най-старата и най-голямата научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Сред основателите на Българско книжовно дружество през 1869 в Браила са видни възрожденски личности като Марин Дринов (професор в Харковския университет), Васил Друмев (по-късно министър-председател на Княжество България и Търновски митрополит), Гаврил Кръстевич (губернатор на Източна Румелия). /БГНЕС